TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Concert 'Bevroren Tranen' op 4 mei in kamp Westerbork

Met het lied De treinen hebben kleur leverde singer /songwriter Maarten Peters in 1999 een indringende bijdrage aan de 4 mei-herdenking op het terrein van kamp Westerbork en ontstond er een verbintenis met het Herinneringscentrum. Sindsdien schrijft hij elk jaar een nieuw lied en treedt op, elk jaar op 4 mei, met Co Vergouwen en Christan Grotenbreg tijdens de herdenking. In de afgelopen 15 jaar is zo de liederencyclus Bevroren tranen ontstaan.

De inspiratie voor de liedteksten komen soms voort uit een ontmoeting zoals die met oud-verzetsstrijdster Truus Menger. Maarten schreef het lied Bevroren tranen dat Truus op haar beurt inspireerde tot het maken van een glaskunstwerk met dezelfde titel. Het kunstwerk heeft een prominente plek gekregen in de beeldentuin van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De poëtische teksten stemmen tot nadenken. De rode draad is het openstaan voor de medemens, zoals in Jaargetijden een lied dat Liesbeth List inspireerde om te zingen tijdens haar grote afscheidstournee.

Als ’s avonds op 4 mei in Westerbork De vogels zingen jouw naam te horen is, zingen de vogels. En ze fluiten mee met Namen, een van de meest ontroerende herdenkingscomposities ooit geschreven. Deze compositie is geschreven als afsluiting van het Namen lezen in 2005 en tevens gebruikt als soundtrack in de Amerikaanse film Steal a pencil for me en bij documentaires van de NOS.

Maarten schreef het lied Sylvia Elizabeth zodat de naam van dit meisje weer klinkt en haar korte leven een onuitwisbare indruk maakt bij een ieder die het hoort.

Met zijn teksten slaat hij een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet. Verwoord in het lied Herdenken doe je alleen… samen met anderen. De liederencyclus geeft vorm aan de verwerking van het verleden en maakt duidelijk dat oorlog en vervolging niet in 1945 is geëindigd. En hij stelt daarbij de wezenlijke vragen in zijn liederen Wat zou ik doen? en
Is het voorbij ?, Vergeving of Vergelding en het confronterende Ik wil niet bang zijn.

Het concert Bevroren Tranen is te zien en horen op zondag 28 april om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Tijdens het concert zal Maarten Peters voor het eerst de Expogé prijs Wat zou ik doen overhandigen aan een Pabo student of beginnende leerkracht, die de idealen van het Verzet, tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de meest inspirerende en originele wijze doorgeeft binnen het onderwijs. Deze prijs zal vervolgens jaarlijks worden uitgereikt. De prijs bestaat uit een kunstwerk van beeldend kunstenares Truus Menger en een geldbedrag van tweehonderd en vijftig euro.

Toegang tot het concert is inbegrepen bij de entreeprijs.
De muziek is ook verkrijgbaar op cd en na afloop signeert Maarten Peters.

Gebruikte bron(nen)