TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Meer steun voor protest tegen herdenking Duitsers in Vorden

Meerdere schrijvers, wetenschappers en andere prominente personen maken bezwaar tegen de herdenking van Duitse soldaten op 4 mei 2013 in Vorden. Dat meldt Arthur Graaff, de hoofdredacteur van de website www.wo2-nieuws.tk. Een dag eerder, op 3 mei, organiseert hij een herdenking van de Joodse slachtoffers op de oude Joodse begraafplaats in dezelfde plaats.

De herdenking in Vorden zorgde vorig jaar al veel commotie. Federatief Joods Nederland had van tevoren een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de Duitse oorlogsslachtoffers herdacht zouden worden. De rechter gaf de organisatie gelijk en verbood het gemeentebestuur van Bronckhorst deel te nemen aan de herdenking van de Duitsers. Na de plechtigheid en kranslegging liepen andere deelnemers aan de herdenking wel een defilé langs het gemeenschappelijk graf waar tien Duitse militairen begraven liggen.

In hoger beroep werd begin dit jaar bepaald dat de rechtbank de herdenking van Duitse soldaten niet had mogen verbieden. Het gemeentebestuur besloot daarop om dit jaar wel deel te nemen aan de herdenking van de Duitsers als symbool van verzoening. De burgemeester laat zich vertegenwoordigen door één van zijn wethouders. Het besluit van de gemeente veroorzaakte al meteen veel negatieve reacties. Onder andere het Auschwitz Comité, het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en opperrabbijn Binyomin Jacobs spraken al hun afkeuring uit. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei noemde het “te vroeg” om gesneuvelde Duitsers te herdenken.

Arthur Graaff verzamelde de namen van verschillende prominente personen en opiniemakers die zich aansluiten bij het protest tegen de herdenking. Onder hen zijn onder andere oorlogsverslaggever Arnold Karskens en de schrijvers Tomas Ross, Nelleke Noordervliet en Rob van Olm. Ook enkele wetenschappers maken bezwaar, waaronder prof. dr. Meindert Fennema en prof. dr. Sjoerd Karsten van de Universiteit van Amsterdam. De deelnemers aan de petitie roepen iedereen op niet deel te nemen aan het herdenken van Duitsers op 4 mei. Wie Duitse oorlogsslachtoffers wil herdenken, kan dat op andere dagen doen, maar niet tegelijk met de slachtoffers tijdens de Dodenherdenking. De petitieondertekenaars vinden ook dat de gemeente Bronckhorst geen medewerking aan de herdenking in Vorden moet verlenen.

Op vrijdag 3 mei organiseert Arthur Graaff om 13:30 uur een herdenking van de Joodse slachtoffers uit Vorden op de oude Joodse begraafplaats op de hoek van de Kamphuisweg en de Wildenborchseweg. Zolang het gemeentebestuur geen afstand neemt van de herdenking van Duitse militairen op 4 mei in Vorden zijn gemeentevertegenwoordigers bij deze herdenking niet welkom.

Gebruikte bron(nen)