TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tentoonstelling over bijzondere barak in kamp Westerbork

Vanaf begin mei wordt in een bijzondere tentoonstelling in Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht besteed aan een opvallende barak. Deze barak 35 deed dienst als weeshuis in kamp Westerbork en staat vanaf vrijdag 3 mei ruim een maand in de aandacht. Naast de tentoonstelling in Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft het centrum een nieuwe publicatie gewijd aan de geschiedenis van het weeshuis en het dagelijks leven van haar bewoners en zal de NOS na de herdenking op de Dam op 4 mei een documentaire uitzenden over de opmerkelijke bestemming die barak 35 in 1942 kreeg.

De documentaire ‘De kinderen van Birnbaum’ (20.24 uur, Ned 2) vertelt het aangrijpende verhaal van de Joodse familie Birnbaum, die in 1939 in -toen nog- vluchtelingenkamp Westerbork terecht kwam. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich in de loop van de tijd steeds meer over Joodse (onderduik-)kinderen die zonder ouders het doorgangskamp binnenkwamen. Uiteindelijk werd barak 35 als weeshuis ingericht, compleet met onder meer aparte kinderslaapzalen, een spreek- en behandelruimte voor een kinderarts en een eigen keuken. De kinderen kregen ook les in het weeshuis en gingen er naar de synagoge. De wekelijkse transporten vormden een constante dreiging voor de weeskinderen en hun verzorgers. Hoewel de leiding er alles aan deed om de kinderen zolang mogelijk in het weeshuis te houden, gingen uiteindelijk bijna alle kinderen op transport naar de vernietigingskampen in het Oosten.

4 mei herdenking
Eén van de weeskinderen die de kampen overleefde, Lous Steenhuis-Hoepelman, zal een overdenking uitspreken tijdens de herdenking op 4 mei. Mevrouw Steenhuis-Hoepelman heeft haar oorlogservaringen vervat in een vertelvorm die zeker ook jonge luisteraars zal aanspreken.

Ook Simon Hornman keert op 4 mei terug naar de plek waar hij tijdens de oorlog, puur en alleen vanwege zijn Joodse afkomst, vijf maanden gevangen werd gehouden. Hij vertelt samen met twee van zijn kinderen hoe de oorlog heeft doorgewerkt in zijn leven en zijn gezin. Voordat twee minuten stilte in acht wordt genomen, hebben aanwezigen kunnen luisteren naar gedichten en statements van scholieren en studenten en heeft Joop Waterman, die geboren werd in kamp Westerbork, het traditionele Joodse gebed voor de doden uitgesproken, het Kaddish.

Het herdenkingsprogramma wordt muzikaal ondersteund door ingetogen nummers van singersongwriter Maarten Peters en zangeres Magriet Eshuijs, uitgevoerd in samenwerking met de muzikanten Co Vergouwen en Christan Grotenbreg.
Hun teksten en muziek, waaronder het inspirerende Ik wil niet bang zijn, zijn weloverwogen bijdragen die prachtig aansluiten bij de inhoud van de herdenking.

De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei op het terrein van kamp Westerbork, wordt rechtstreeks uitgezonden door RTV Drenthe (en later op de avond herhaald). Als onderdeel van de uitzending van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal ook de NOS live-beelden van de herdenking in Westerbork laten zien.

Het kampterrein is per auto te bereiken vanaf 18.00 uur. Parkeren kan bij de radiotelescopen. Gezien de te verwachten belangstelling worden bezoekers vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.
Het volledige programma van de herdenking op zaterdag 4 mei, inclusief de teksten van de muzikale bijdragen, is te vinden op onze website: www.kampwesterbork.nl. Aanvullend beeld- en fotomateriaal wordt geplaatst op facebook/kampwesterbork en het You Tube kanaal van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Voorafgaand aan de herdenking, waarvoor om 19.15 uur deelnemers aan een stille tocht zich verzamelen bij de ingang van het kamp, vinden overdag ook activiteiten in het Herinneringscentrum plaats. Zo verzorgen oud-kampgevangenen en onderduikoverlevenden vanaf 14.00 uur verschillende lezingen. Meer informatie hierover is eveneens te vinden op de website van het Herinneringscentrum.

Gebruikte bron(nen)