TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Familievoorstelling Het koffertje van Ida Vos in kamp Vught

Nationaal Monument Kamp Vught heeft op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei om 13.00 en 15.30 uur een bijzondere familievoorstelling: ‘Het koffertje van Ida Vos’. Bert Vos, violist en zoon van de bekende schrijfster Ida Vos, maakte een muzikale voorstelling over het koffertje van zijn moeder, die in de oorlog moest onderduiken. De voorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’ wordt gewoonlijk op scholen gespeeld, en wordt op 5 mei speciaal vertoond voor families.

Onderduiken
Ida Vos (1931) moest als joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Na de oorlog werd ze schrijfster en reisde ze jarenlang door het land om met schoolkinderen haar verhaal te delen. Bekende boeken zijn 'Wie niet weg is, wordt gezien' en ‘Anna is er nog’. Haar zoon, violist Bert Vos (1968), kreeg vlak voor haar overlijden in 2006 een zwart koffertje. In dat koffertje zaten originele en persoonlijke attributen uit de oorlogstijd, die gewoonlijk in een museum achter glas te zien zijn.

Door de ogen van een kind
Bert Vos wil het verhaal van zijn moeder doorvertellen: het verhaal gezien door de ogen van een kind, over het onderduiken en over uitsluiting, over doodstil moeten zijn. Het verhaal van het koffertje is verwerkt in een 50 minuten durende voorstelling voor kinderen vanaf 10 jaar, waarmee hij na 5 mei verder gaat reizen langs de hogere klassen van de basisschool. De voorstelling heeft de vorm van een gesprek, waarbij Vos 'de schat' (het originele koffertje) gebruikt om kinderen van nu inzicht te geven in het persoonlijk drama van toen. Samen met muzikanten van de Shtetl Band Amsterdam brengt Bert Vos zo een persoonlijke en interactieve voorstelling, waarbij de Tweede Wereldoorlog én joodse muziek op bijzondere wijze worden belicht. Bert Vos wordt muzikaal vergezeld door Iefke Wang op viool en Joost van Son op accordeon. De entree bedraagt 2,50 euro per persoon. Reserveren via www.nmkampvught.nl of (073) 656 67 64.

Vrijheid geef je door
Op 5 mei ontvangen bezoekers van het herinneringscentrum een fakkelsticker, in het kader van de campagne ‘Vrijheid geef je door’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met de fakkel laat de drager zien dat hij/zij herdenken en vieren belangrijk vindt. Nationaal Monument Kamp Vught is op 5 mei geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Tot 21 juli is in het herinneringscentrum nog de expositie ‘Wally van Hall. Bankier van het verzet’ te zien, een tentoonstelling van het Verzetsmuseum Amsterdam die onlangs is verlengd.

Gebruikte bron(nen)