TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Radio-zendweekend bij CRASH ´40-´45 op 25 en 26 mei

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetmuseum CRASH ’40-’45 organiseert in samenwerking met leden van de Surplus Radio Society (SRS) op zaterdag 25 en zondag 26 mei een radio-zendweekend. De vaste operators van de Airfield Radio Room, de ruimte waarin CRASH vliegtuigradioapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog tentoonstelt in het decor van een origineel Engels vliegveld, krijgen die weekend gezelschap van collega radiozendamateurs vanuit het hele land.



De Stichting CRASH ’40-’45 doet onderzoek naar de luchtoorlog boven de Randstad en heeft in het verleden diverse vliegtuigen geborgen. Bij dergelijke bergingen komen ook elektronische onderdelen van vliegtuigen tevoorschijn die nader geïdentificeerd moeten worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kennis van de leden van de SRS. Uit deze samenwerking is de jaarlijkse traditie van het ‘radio-actieve’ weekend in en om het museum ontstaan.

De Surplus Radio Society (SRS), opgericht in 1995, stelt zich tot doel de historische en inhoudelijke kennis van radiocommunicatie-installaties te bewaren, te vergroten en toegankelijk te maken, binnen de regels van de wet en de vergunningsvoorschriften. De leden trachten dit doel te bereiken door deze apparatuur met de bijbehorende componenten weer in de originele staat en operationeel te maken. Voornamelijk betreft het hier militaire surplus apparatuur, echter ook surplus materiaal afkomstig van de civiele lucht- en scheepsvaart. De ouderdom is sterk uiteenlopend, veel Amerikaanse, Engelse, Duitse en ook wel Russische apparatuur uit WW2, maar ook van veel recentere datum. Jaarlijks wordt een aantal veldweekeinden georganiseerd en worden radiozend-evenementen bij andere organisaties bezocht.

Tijdens het CRASH radio-zendweekend wordt geprobeerd om met militaire radio’s uit de Tweede Wereldoorlog en de periode kort daarna, verbinding te maken op de korte golf met andere radioamateurs in Nederland en andere landen. De bezoekers kunnen alles van dichtbij meemaken en misschien zelfs meedoen. Er zijn ook radiowagens en radiotenten aanwezig die buiten het museum worden opgesteld en waar de zendamateurs trachten verbindingen tot stand te brengen.

Het museum is op beide dagen geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Gebruikte bron(nen)