TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

WesterborkLuisterpad wordt uitgebreid

Het Westerborkpad, de lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging, wordt nog dit jaar aangevuld met persoonlijke verhalen langs de gehele route. Het WesterborkLuisterpad bevat dan ruim 60 verhalen in audio met persoonlijke herinneringen aan de Jodenvervolging.



De verhalen zullen ter plekke te beluisteren zijn met een app. Hiermee vormt het een indringende toevoeging aan het bijzondere bezinningspad. Het WesterborkLuisterpad is gemaakt door Hummel&De Boer, creatieve mediaproducties. Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincies en gemeenten en fondsen als o.a. Stichting DOEN en het Mediafonds. Het totale WesterborkLuisterpad is najaar 2013 gereed.

Het WesterborkLuisterpad bevat verhalen in audio met persoonlijke herinneringen aan de Jodenvervolging op de plek waar de gebeurtenissen zich hebben afgespeeld. Overlevenden, mensen die langs de route woonden en getuige waren, verzetsmensen, vrienden van Joodse slachtoffers, mensen die Joodse onderduikers hadden; allen vertellen hun persoonlijke verhaal. De verhalen zijn thuis te beluisteren of onderweg via de mobiele telefoon. Momenteel bevat het WesterborkLuisterpad 15 audio-items gerelateerd aan gebeurtenissen die zich voordeden tussen Nijkerk en Harderwijk.

Bezinning
De initiatiefnemers van het Westerborkpad, KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork vinden de uitbreiding van het WesterborkLuisterpad een indrukwekkende aanvulling. “Uit de verhalen blijkt ook hoe buurtgenoten, vrienden, collega’s en klasgenoten reageerden op de vervolging van Joden, die plaatsvond in hun eigen woonplaats, buurt, straat”, vertelt Gemma Groot Koerkamp, projectleider bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “De wandelgids bevat al zeer veel historische achtergrond over de Jodenvervolging in Nederland. Met de persoonlijke verhalen komt deze geschiedenis tot leven. Vanuit het perspectief van bezinning een bijzondere aanvulling van dit pad”, vult Henry Bronkhorst, directeur KNBLO-NL aan.

Activiteiten
In het najaar wordt bij verschillende gelegenheden stilgestaan bij de realisatie van het volledige WesterborkLuisterpad.

• Zondag 29 september (de dag dat 70 jaar geleden de laatste grote razzia plaats vond in Nederland)
Opening met presentatie van het WesterborkLuisterpad in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

• Vanaf maandag 30 september
Gedurende acht weken wordt dagelijks (op doordeweekse dagen) een verhaal van het WesterborkLuisterpad uitgezonden in het programma Dichtbij Nederland, NTR radio 5 (elke werkdag van 21.00 tot 24.00 uur).

• Donderdag 3 en vrijdag 4 oktober (de dagen dat er in 1942 grote razzia’s waren en de Joodse mannen uit de Joodse werkkampen werden weggevoerd naar kamp Westerbork)
Presentatie van het WesterborkLuisterpad in het Drents Archief in Assen.

Meer informatie Westerborkpad
Het Westerborkpad is een ruim 300 kilometer lange wandelroute in het spoor van de Jodenvervolging van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De route voert de wandelaar niet alleen langs de spoorlijn, maar bundelt ook relevante historische sporen en gedenkplaatsen. Zo doen de wandelaars onderweg ruim 60 historische locaties aan zoals onderduikadressen, Joodse werkkampen en synagogen.

Het pad is in samenwerking met Kenniscentrum Groen en Handicap 100% rolstoeltoegankelijk gemaakt. De route is verdeeld in 31 etappes en een proloog variërend van 5 tot 18,5 kilometer. Iedere etappe begint en eindigt op een plek die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Naast het WesterborkLuisterpad is er een uitgebreide wandelgids Westerborkpad. Meer informatie over het pad, de gids en het luisterpad vindt u op: www.westerborkpad.nl.

Gebruikte bron(nen)