TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Grote Museumtest 2013

Deze week kwam het Historisch Nieuwsblad met haar Grote Museumtest van dit jaar. Het bezocht tien musea die recentelijk zijn verbouwd, aangevuld of gerenoveerd. Waaronder één oorlogsmuseum, namelijk Oorlogsmuseum Overloon. Overloon kwam helaas niet heel goed door de test en scoorde een 3,5. Al is dat wel een verbetering ten opzichte van de 2+ die ze in 2001 kregen.

Heel erg positief is het Historisch Nieuwsblad dus niet. Er wordt onder andere gesproken over de verschillende namen: "Liberty Park en Oorlogsmuseum Overloon. De oude naam bestaat ook nog, maar slaat nog slechts op een deel van het musuem. Het aanpalende gedeelte heet Marshall Museum. Snapt u het nog? Wij niet." Ook wordt "dezelfde oude meuk" als in 2001 aangetroffen. Het museum zou een "walhalla voor liefhebbers van moordmachines" zijn en het zou grote en kleine jongetjes "hyper-oorlogszuchtig" maken. "In één opzicht is het Overloonse museum sinds we het in 2001 voor het laatst testten publieksvriendelijker geworden: er is een aardig restaurant gekomen."

Het museum reageert er via Facebook als volgt op "Hoewel het Historisch Nieuwsblad hier en daar terechte kritiek heeft, hopen wij dat de 100.000 bezoekers van afgelopen jaar nog steeds van mening zijn dat hun bezoek aan ons museum de moeite waarde is geweest!"


Het onderduikadres

Helemaal terecht zijn de punten van het Historische Nieuwsblad niet. De naamgeving is een voortvloeisel uit het samenvoegen van twee musea. Helaas ook een achterhaald punt, begin dit jaar werd bekend gemaakt dat het museum nu enkel verder gaat onder de (oude) naam Oorlogsmuseum Overloon. Dat er nog veel oude meuk te vinden is, om in de termen van het Historisch Nieuwsblad te blijven, is inderdaad terecht. Echter de budgetten om dat aan te passen waren er niet. Er is wel degelijk veel veranderd als je weet waar je moet kijken. In het oude documentatiegedeelte is een onderduikadres nagebouwd en er is een zeer mooie presentatie neergezet over de Engelandvaarders. Voor de liefhebbers zijn er nog Fallschirmjäger-collectie en de zolderkamer van Van der Werff.


De Fallschirmjäger-collectie

Oorlogsmuseum Overloon verandert elk jaar, het wordt langzaamaan gemoderniseerd zodra de budgetten gevonden zijn. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw paviljoen over de Slag om Overloon zelf. Het museum gaat al jaren de goede kant op, alleen misschien niet zo snel als het Historisch Nieuwsblad zou zien.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 31-05-2013 21:38:25