De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

WO2 graffoto van vermiste persoon ontdekt

Basil J. Gillis, als vermist te boek, maar toch begraven?Na de strijd op Tarawa was Jay M. Johnson belast met het opzetten van een weerstation voor piloten die het eiland gebruikten. Hij was echter ook een fervent amateurfotograaf en nam op Tarawa diverse foto's. Via zijn zoon Andy Johnson, is de redactie van WW2Awards in het bezit gekomen van een foto van een aantal graven.

Eťn van de grafkruizen draagt de naam van Basil J. Gillis, die als vermist in actie te boek staat en wordt herdacht op de Tablets of the Missing op de National Memorial Cemetery of the Pacific.
Uit andere gegevens zou blijken dat zijn stoffelijk overschot over werd gebracht naar de Cowles Memorial Cemetery in Ipswich, Massachusetts. Onbekend is waarom zijn naam dan op de Tablets of the Missing vermeld staat. Onduidelijk is of het in Ipswich om zijn graf gaat of om een leeg memorial graf.


Het graf van Basil J. Gillis tussen de graven van Ray L. Cherry en Francis P. Lam op Tarawa.

Uiteraard willen wij als WW2Awards graag meer over deze geschiedenis te weten komen. Mocht u als bezoeker hier iets over weten, neem dan via onze input op WW2Awards contact met ons op.

Update (08-06-2013):
Wij ontvingen de volgende reactie, afkomstig van Jim Hildebrand (http://tarawa1943.com/):

Citaat:
What you have is a photograph of the MEMORIAL crosses placed in Cemetery 11, some time after the battle.
This was a memorial cemetery that was constructed by the Navy -- on top of an original burial site.
The crosses DEFINITELY do not reflect the location of any real graves, and for the most part not even the names of the men actually buried in that general area.
Your photo was taken from the opposite end, looking west from about where you see the men standing in front of the chapel.
This cemetery no longer exists (since 1946), but was located not far from the "bird's beak" at the northwest corner of the island.

Toch blijft dit onderwerp ons bezig houden. Volgens Follow Me, het kwartaalblad van de Second Marine Division Association, Volume XLVII, No 4:

Citaat:
near Green Beach, that after reconstruction became Cemetery 11 ......... 167 Marines were listed as buried there and only 34 were recovered after the war.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: WW2Awards, met dank aan: Andy Johnson
  • Gepubliceerd op: 07-06-2013 17:30:58