TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Artikel over IJsselmeerflottielje in Wereld in Oorlog #23

Gepubliceerd op: 26 mei 2011


Deze week verschijnt Wereld in Oorlog #23, het magazine over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai schreef voor dit nummer een artikel over de ondergang van het IJsselmeerflottielje.

Tijdens de meidagen van 1940 voorkwam het IJsselmeerflottielje, een samengeraapt zootje van vooral verouderde Nederlandse oorlogsschepen, dat de Duitsers met behulp van gevorderde veerboten het IJsselmeer overstaken en zo Noord-Holland konden binnenvallen. Voor deze geslaagde actie moest wel een zeer hoge prijs betaald worden.

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Vechtmissie Albanië 1914. Aan de vooravond van WOI vochten Nederlandse militairen in Albanië. De missie staat bekend als de eerste Nederlandse vredesmissie, maar was in werkelijkheid een opbouwmissie die snel uitliep op een regelrechte vechtmissie.

  • Ons Schattige Tankje. Als op 10 mei 1940 Adolf Hitler een paar duizend moderne tanks loslaat op West-Europa heeft Nederland er welgeteld één. Een Renault. Uit 1917. En de enige tank die vast kwam te zitten in de Waterlinie. Een tragikomisch verhaal.

  • Huzarenstrijd bij Den Haag. Het verhaal van Tonny van Renterghem, commandant van een peloton Huzaren Motorrijders in mei 1940. Over oorlog, verzet, principes, prins Bernhard en emigratie naar de V.S.

  • Hitler’s Cameraman Walter Frentz. Op een dag hing Leni Riefenstahl aan de telefoon: of hij tijd had om naar Neurenberg te komen. Zo begon de carrière van filmmaker Walter Frentz als “hoffilmer” van Adolf Hitler.

Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen, de Zaak Pieter Menten deel 2 van Tomas Ross en een column van Evertjan van Roekel.



Abonneren? Zie www.bladenbox.nl of bel 0900-226 52 63.
U schriftelijk aanmelden kan natuurlijk ook: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest.
De I-Pad versie van Wereld in Oorlog is via www.magzine.nu verkrijgbaar.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 26-05-2011 00:00:00