Fotoverslag Brug over de Rivier Kwai

  Frank de Kort is net terug uit Thailand, waar hij Kanchanaburi bezocht. In deze plaats heeft hij foto's gemaakt op de locatie van de brug over de rivier Khwae, beter bekend als de Brug over de Rivier Kwai. Daarnaast reisde hij een stukje met de trein over het traject. Hieronder vindt u zijn fotoverslag.

  In Kanchanaburi zat het hoofdkwartier van de Japanse hoofdkwartier voor de constructie van de spoorlijn. Dit zuidelijke deel van de spoorlijn is onder beheer van het 9e Japanse spoorlijnregiment aangelegd. Deze lijn sloot bij Ban Pong aan op de bestaande spoorlijn naar Singapore. De brug op de foto ligt op de locatie van de brug over the river Kwai.
  Vanuit de trein heb ik foto's gemaakt van Wang po. De locatie waar Engelse POW's een houten viaduct hebben aangelegd tegen, en in, de rotswand. Er hebben 17.990 Nederlandse krijgsgevangenen gewerkt aan de lijn waarvan er 2.782 zijn overleden. In totaal zijn er 239.511 krijgsgevangen te werk gesteld uit Engeland, AustraliŽ, Amerika en Nederland waarvan er 98.019 zijn overleden. Daarnaast hebben ook veel burgers gewerkt aan de lijn.  Ik was er met een groep voor een rondreis in Noord Thailand. Mij is uit deze excursie vooral een film in het museum bijgebleven. In deze film spreekt een Japanner vooral verontwaardigd over het feit dat de bekende film is gebaseerd op onkundige japanse ingenieurs en dat de Engelsen het karwei moesten klaren. Deze Japanner was verontwaardigd aangezien de Japanse ingenieurs zeer gekwalificeerd waren en dat de film historisch onjuist was. Over de misstanden was hij minder gepikeerd.

  In het museum is het trouwens mogelijk voor mensen met familie die bij de aanleg een historie hebben om te zoeken naar gegevens. de mensen van het museum helpen hierbij. Als laatste heb ik nog een bezoek gebracht aan de begraafplaats, waar bijna 1900 Nederlandse graven liggen.  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Frank de Kort
  • Gepubliceerd op: 30-07-2013 09:10:05