TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verschenen: Wereld in Oorlog #25

Gepubliceerd op: 8 december 2011


De nieuwe Wereld in Oorlog is verschenen. Nummer # 25 alweer. Daarin vind je twee artikelen die geschreven zijn door medewerkers van Go2War2.nl, één over de Monuments Men (door Kevin Prenger) en de ander over de Regimentszonen in het Rode Leger (door Auke de Vlieger).

Hieronder een overzicht van alle artikelen:

  • 'The Rough Rider rides again.' In de Tweede Wereldoorlog diende de oudste zoon van de voormalige Amerikaanse president Theodore Roosevelt als brigade-generaal. Hij nam deel aan de invasie van Normandië op D-Day. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, 27 jaar eerder, bevocht hij ook al eens de Duitsers in Frankrijk.

  • Wij willen den Dietsche Staat veroveren.' Een artikel over het Vlaamse fascistische genootschap 'Verbond van Diets Nationaal Solidaristen' dat in de jaren '30 streefde naar een Groot-Nederland, maar niets moest hebben van de "Jodenvriend" en NSB-leider Anton Mussert.

  • De Zaak Goudstikker. De Amsterdamse Jood Jacques Goudstikker is een succesvol kunsthandelaar. Als hij in mei '40 vlucht voor de nazi's gaan anderen er vandoor met zijn kunstvooraad. Over de grootste kunstroof in Nederland.

  • De 'Monuments Men'. Kapitein Walter Huchthausen was lid van een speciale Amerikaanse legereenheid die kunstobjecten opspoorde en in veiligheid bracht. Op het oog geen levensgevaarlijke klus, toch vond hij zijn laatste rustplaats op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.

  • Regimentszonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten veel kinderen in de Sovjet-Unie hun ouders kwijt in het strijdgewoel. Veel jongens werden als kindsoldaten opgenomen in militaire eenheden en kwamen bekend te staan als 'regimentszonen'.

Daarnaast Korte Berichten en boekbesprekingen, een oorlogsmysterie van Tomas Ross en de column van Evertjan van Roekel.

Abonnees ontvangen Wereld in Oorlog automatisch in hun brievenbus. Voor niet abonnees: bestel online op Magvilla.nl of download op: Magzine.nu.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 24-11-2011 00:00:00