TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

IPMS opent modelbouwseizoen bij CRASH '40-'45

Aalsmeerderbrug – IPMS, de Plastic Modelbouwclub van Nederland, houdt zaterdag 31 augustus de jaarlijkse zomerbijeenkomst ‘De Start’ bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 in Aalsmeerderbrug. De bijeenkomst duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur. Deze meeting vormt tevens de aftrap voor de activiteiten tijdens de Stellingmaand in het Fort bij Aalsmeer. Het museum is in de maand september ook op zondag geopend, te beginnen met zondag 1 september.



IPMS Kofferbakverkoop
Er worden jaarlijks verschillende bijeenkomsten georganiseerd door IPMS want modelbouwers zijn altijd op zoek naar extra informatie over hun hobby. Een van die jaarlijkse bijeenkomsten is de zomerse meeting ‘De Start’ bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 die altijd veel belangstellenden trekt. Voor het Fort bij Aalsmeer zetten plastic modelbouwers uit heel Nederland hun kofferbak open voor geïnteresseerde clubleden, maar ook met niet clubleden wordt informatie uitgewisseld. Verkoop voor het fort is voorbehouden aan IPMS leden maar ook CRASH ’40-’45 heeft tweedehandsmodellen in de aanbieding. In het museum worden de mooiste modellen van de leden tentoongesteld.

Toegang tot de verkoopdag vóór het fort is gratis. Toegang tot het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 bedraagt € 2,50 euro voor volwassenen, kinderen van 6 tot 12 € 1,50 euro. Donateurs van de Stichting CRASH ’40-’45, de Stichting ARG, veteranen en kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.

Programma Stellingmaand Fort bij Aalsmeer
Tijdens de Stellingmaand staan de forten van dit verdedigingswerk rond Amsterdam extra in de belangstelling en veel er van zijn ook extra geopend. Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is in september tijdens de Stellingmaand behalve op zaterdag ook op zondag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Er staan verschillende activiteiten op het programma:
- Het is de laatste maand dat de schilderijententoonstelling van kunstschilder Rob Hinse te zien zal zijn.
- Op 8 september om 13.00 uur en 15.00 uur speelt de Theatergroep Wie Walvis de voorstelling Nichego.
- Op 14 en 15 september wordt deelgenomen aan de Open Monumentendagen. De Stelling van Amsterdam is een monument dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat.
- Op 28 september vindt de jaarlijkse Red Ball Express plaats. Dat is een rondrit door de omgeving met authentieke legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog die start bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45.

Het museum
Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM in Aalsmeerderbrug. In het museum worden verhalen verteld over vliegtuigen en hun bemanningen die in en om Haarlemmermeer tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, alsmede de verhalen over mensen die deelnamen aan het verzet als geheim agent of door hulp te bieden aan onderduikers. Er is daarnaast een radiokamer met een amateurradiostation dat o.m. werkt met vliegtuigradio’s uit de Tweede Wereldoorlog. Topstukken zijn het gereconstrueerde wrak van een Nederlands Fokker D21 jachtvliegtuig en een Spitfire reconstructie, alsmede voorwerpen die een belangrijk verhaal vertellen over Nederlandse geheim agenten. Maquettes van verzetsboerderijen van de Haarlemmermeerse families Bogaard en Breijer brengen het belangrijke verzetswerk van deze families nadrukkelijk onder de aandacht.

Gebruikte bron(nen)