Een goede Duitser en de Bijbel met de revolver
Naarden – ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Documentatiegroep ’40-’45 hebben de leden unieke voorwerpen en documentatie uit hun privécollectie bijeengebracht in het Vestingmuseum aan de Westwalstraat 6 in Naarden-Vesting. Van 25 augustus tot 27 oktober 2013 worden de voorwerpen tentoongesteld in combinatie met diverse lezingen van leden.
Een goede Duitser was Joep Henneboel: de enige Duitser die het Verzet Herdenkings Kruis ontving voor zijn samenwerken met Nederlandse verzetsmensen en het helpen van mensen bij razzia’s in Amsterdam. Van hem is een privé-fotoalbum tentoongesteld met foto’s uit zijn leven als Duits militair. Even verderop vinden we de Bijbel met revolver. Een Bijbel was kennelijk niet de eerste plek waar de bezetter zou zoeken naar illegale wapens, maar in de uitgesneden pagina's van dit Heilige Woord was wel degelijk plaats gemaakt voor een revolver.
In Kazemat IJ worden in een groot aantal vitrines verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog belicht aan de hand van voorwerpen of documenten. Er is ruim aandacht voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook de Jodenvervolging en de vaak minder bekende mobilisatieperiode in 1939 vindt u in vitrines . Bijzonder zijn de stafkaarten van de Peel-Raamstelling waarin de schootsvelden van de kazematten zijn aangegeven. Op een van de kaarten staan aantekeningengemaakt tijdens de strijd in de meidagen en ook is een compleet uniform van een gevangen Nederlandse arts uit Auschwitz te zien.
Het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog wordt o.a. verteld door poststukken: “postverbinding tijdelijk verbroken” en post, tijdelijk bezorgd door padvinderij.
In de tentoonstelling is goed te zien dat ieder lid veelal een eigen specialisatie heeft. De verzamelingen en kennis onder de leden zijn vaak zeer uitgebreid en gedetailleerd. Van de NS, tot voormalig Nederlands-Indië en Nederlandse commando’s, het is allemaal te zien op de jubileumtentoonstelling van de Documentatiegroep ’40-’45.
De Documentatiegroep ’40-’45 werd 50 jaar geleden opgericht naar aanleiding van plannen van de regering om het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD) te sluiten. De algemene mening was dat het onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog kon worden afgesloten. Enkele verzamelaars van documentatie en militaria besloten daarop tot oprichting van een “vereniging ter bevordering van de interesse in de Tweede Wereldoorlog”. In de afgelopen 50 jaar is de interesse voor deze periode enorm toegenomen en is de Documentatiegroep ’40-’45 uitgegroeid tot een kennisplatform voor verzamelaars en geïnteresseerden met ruim 700 leden in binnen- en buitenland en leveren de publicaties in het maandblad Terugblik ’40-’45 ook in het buitenland reacties op.
Gebruikte bron(nen)