TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kamervragen n.a.v. thriller Fout goud

CDA-kamerlid Eddy van Hijum gaat naar aanleiding van het onderwerp van de thriller Fout goud van Roel Janssen Kamervragen stellen over het door nazi-Duitsland geconfisqueerde goud tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zwitserland beschikt nog over ruim 61.000 kilo goud dat de nazi’s in de bezettingstijd uit Nederland hebben afgevoerd. Tussen oktober 1940 en februari 1945 is het goud afgevoerd van De Nederlandsche Bank naar de Reichsbank in Berlijn. De Reichsbank heeft omstreeks 122.000 kilo Nederlands goud verkocht aan de Zwitserse centrale bank. Na de oorlog heeft Zwitserland slechts een klein deel van het goud dat door de nazi’s was geroofd uit Nederland en andere bezette landen, teruggestort.



Pogingen van Nederland om het niet-gerestitueerde goud terug te krijgen heeft Zwitserland altijd afgewezen. Formeel heeft Nederland zijn claim gehandhaafd, maar in 2000 besloot het tweede paarse kabinet van verdere pogingen tot teruggave af te zien. Hieraan is geen ruchtbaarheid gegeven en ook de Tweede Kamer is er nooit over geïnformeerd. De huidige waarde van het Nederlandse oorlogsgoud dat in Zwitserland ligt, bedraagt ongeveer 2 miljard euro.

De goud-claim krijgt opnieuw ruchtbaarheid gekregen door Fout goud – het nieuwe boek van Roel Janssen. De auteur gebruikt deze historische gegevens voor het plot van zijn nieuwe thriller.

Roel Janssen is financieel-economisch journalist en schrijver. Hij heeft ruim dertig jaar gewerkt voor NRC Handelsblad. Naast recente non-fictieboeken – Grof Geld, Wellink aan het Woord en De euro 20 jaar na Maastricht ¬– schrijft hij thrillers. Zijn boek De Tiende Vrouw werd in 2007 bekroond met De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

Fout goud
ISBN: 9789023485872
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Fout goud

Gebruikte bron(nen)