TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tweede generatiekind vertelt haar verhaal in Westerbork

Marjoleine Oppenheim-Spangenberg groeide op in een gezin waar de Tweede Wereldoorlog een ogenschijnlijk ongrijpbare rol speelde. Haar moeder overleefde concentratiekamp Auschwitz en haar ervaringen drukten een stempel op de opvoeding van Marjoleine en haar broer.

Marjoleine Oppenheim-Spangenberg is in 1995 met haar moeder en broer in Auschwitz. Ze bevinden zich in bijzonder gezelschap: de historicus Loe de Jong (de man van haar moeder) en prins Claus met zijn drie zonen. Voor haar moeder is het de eerste keer dat zij terug is in het kamp. Het bezoek is voor Marjoleine een keerpunt: ze staat oog in oog met een verleden dat niet het hare is maar dat wel haar jeugd nadrukkelijk bepaalde.

Over de gecompliceerde relatie met haar moeder schreef Marjoleine vorig jaar het boek Over zij en ik. Op zondag 30 maart komt ze over haar ervaringen, haar moeder en haar boek vertellen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Na afloop van haar lezing beantwoordt ze graag vragen uit het publiek en zal ze haar boek signeren.

Gebruikte bron(nen)