TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Museumweekend Vught

Nationaal Monument Kamp Vught, het Geniemuseum en het Vughts Museum nemen gezamenlijk deel aan het landelijke Museumweekend. Het thema is net als vorig jaar: ‘Doe een museum’. Alle deelnemende musea vragen 1 euro entree, vanuit de gedachte dat een museum elk bezoek meer dan waard is. De opbrengst van het Museumweekend wordt besteed aan een aankoop die ten goede komt aan het publiek van de musea. Tussen de musea aan de Lunettenlaan (Geniemuseum en Nationaal Monument Kamp Vught) rijdt een gratis pendelbus, in samenwerking met de Koninklijke Landmacht.

Nationaal Monument Kamp Vught: kinderworkshop
Voor kinderen is er op zondag 6 april (13.30-14.30 uur) de workshop ‘Zakdoek’ in barak 1B; deelname is gratis (exclusief de entree van € 1,00), max. 25 kinderen vanaf 10 jaar. Met behulp van een zakdoek uit Kamp Vught ga je op onderzoek naar de levensverhalen van vier gevangenen uit Kamp Vught. Veel vrouwen borduurden elkaars namen op een grote zakdoek, als teken van vriendschap. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar info@nmkampvught.nl met je naam, leeftijd en telefoonnummer.



Rondleidingen
Op 5 en 6 april is er om 12.00 en 14.00 uur een rondleiding over het voormalig SS-terrein van Kamp Vught (nu de Van Brederodekazerne). Dit terrein is gewoonlijk niet toegankelijk; alleen op zondag in juli en augustus mag NM Kamp Vught hier rondleidingen geven. Deelname kost € 5,00 of € 3,00 (10 t/m 17), inclusief de entree voor het Museumweekend. De inkomsten worden gedeeld met het nabij gelegen Geniemuseum, dat u met het combi-kaartje kunt bezoeken. De ID-gegevens worden eenmalig genoteerd vanwege de toegang tot het terrein van de Koninklijke Landmacht. Dit terrein is niet overal toegankelijk voor mindervaliden. Reserveren is noodzakelijk en mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).

Op 5 en 6 april is er om 14.00 uur ook een rondleiding door het herinneringscentrum; verkoop aan de balie vanaf 12.00 uur; deelname € 2,00/ € 1,00 (10 t/m 17), inclusief entree. Hiervoor is reserveren niet mogelijk. De huidige wisselexpositie in het herinneringscentrum is ‘Blik op de oorlog’ van oorlogsfotograaf Marielle van Uitert. In barak 1B (gelegen naast het Geniemuseum) is een nieuwe vaste expositie over barak 1B tijdens en na de oorlog te zien, waarbij onder andere de rol van het interneringskamp Vught, bestemd voor ‘foute’ Nederlanders wordt belicht.

Gebruikte bron(nen)