TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reizend theater Bagage richt aandacht op vrijheid

Tussen 9 april (Zuidlaren) en 5 mei (Bevrijdingsfestival Assen) toeren vier jonge acteurs in een autootje door Drenthe. Zij spelen op verschillende plaatsen de modulaire voorstelling Bagage. Het voertuig waarin zij rijden, met op het dak een groot aantal koffers en andere bezittingen, symboliseert de tocht van een gezin op de vlucht, dat tijdens de reis steeds meer spullen moet achterlaten. Spullen in koffers, die staan voor verhalen…

Tijdens de voorstelling, gemaakt door de Noordelijke Theatergroep NiznO in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, staat het thema Vrijheid centraal. De vraag wordt opgeroepen wat vrijheid betekent, in relatie tot wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land is gebeurd. De voorstelling is opgebouwd uit verschillende koffers. Bijvoorbeeld een koffer met een lied, een koffer met een verhaal, een interactieve social media koffer of een bewegingskoffer. Ze vormen samen een levensverhaal. Enkele scènes hebben een interactief karakter, waarbij het publiek getriggerd raakt om over statements of vragen na te denken.

De première van Bagage vindt plaats op woensdag 9 april 2014 om 14.30 uur op de voorjaarsmarkt in Zuidlaren. Via Emmen (vrijdagochtendmarkt, 11 april), Hooghalen (Herinneringscentrum Kamp Westerbork, 12 april), Meppel (De Wheem, 12 april), Assen (Vaart, 17 april), Exloo (markt, 21 april) en Roden (markt, 27 april) doet Bagage op 3 mei opnieuw Assen aan. Op 4 mei speelt de voorstelling om 21.00 uur in Theater De Nieuwe Kolk in Assen. Dat is na de dodenherdenking, onder de vlag van de nationale theatermanifestatie Theater Na de Dam. Op 5 mei toert het autootje over het Bevrijdingsfestivalterrein in Assen.

Exacte tijden en locaties worden bekend gemaakt via www.theatergroepnizno.nl en www.kampwesterbork.nl.

Gebruikte bron(nen)