Tentoonstelling "Lancaster stort neer nabij Pasbrug"

Vrijdagavond 25 april 2014 werd in de bibliotheek Leyland te Sint-Katelijne-Waver de tentoonstelling "Lancaster stort neer nabij Pasbrug" geopend met de voorstelling van een brochure. STIWOT-vrijwilliger Bram Dermout schreef deze brochure in samenwerking met het 8 Mei Comité regio Mechelen.De 7 crewleden stegen op 24 april 1944 op te Witchford, een basis van "Bomber Command" richting Karlsruhe. Hun missie was om de verkeerssknooppunten te bombarderen. Een tactiek binnen het strategisch bombarderen van de vijand.
Op de terugweg naar Engeland, ging het plots fout. Uit hun route geslagen werden ze aangevallen door de bekende "ace" Heinz Schnaufer die met zijn Messerschmitt Bf 110 de Lancaster neerschoot. Eén motor stond in brand, maar de piloot Robert-Roland Cagienard kon nog rondcirkelen boven Mechelen. In een poging zijn vliegtuig aan de grond te krijgen vloog hij richting Vrouwvliet, de grens tussen Mechelen en Sint-Katelijne-Waver.

Helaas liep het grondig fout en crashte de bommenwerper. De 7 crewleden kwamen om het leven. Enkelen hadden nog een poging ondernomen met hun parachute te springen, maar dit kon niet meer helpen.De Lancaster DS734 die exact 70 jaar geleden neerstortte te Sint-Katelijne-Waver heeft vandaag de dag nog niet alles prijsgegeven. Zo is er nog steeds 1 crewlid, Frederick Albert Foster, waarvan men enkel de naam heeft. Men hoopt om binnen 5 jaar een gezicht op deze naam te kunnen plakken voor de herdenking waarbij het 75 jaar geleden zal zijn dat de Lancaster neerstortte.

De brochure die deze gebeurtenis herdenkt werd voorgesteld in het bijzijn van het 8 Mei Comité regio Mechelen en mevrouw Mimi Vandamme, voorzitster van de overkoepelende raad van Cultuur Antwerpen en de negen districten.

De tentoonstelling loopt nog tot 31 mei. Op vrijdag 30 mei is er nog een afsluitende uiteenzetting met ongepubliceerde foto’s in de bibliotheek te Sint-Katelijne-Waver.

Zowel Schnaufer als Cagienard zijn opgenomen in de database van WW2Awards.com:

Schnaufer, Heinz-Wolfgang
* 16 februari 1922
† 15 juli 1950
meer

Cagienard, Robert-Roland
* 1920
† 25 april 1944
Vak: IVa. Rij: D Graf: 20

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 30-04-2014 23:15:57