TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Radio-zendweekend op 24 en 25 mei 2014 bij het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45

Aalsmeerderbrug - Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 organiseert in samenwerking met leden van de Surplus Radio Society (SRS) op zaterdag 24 en zondag 25 mei 2014 een speciaal radio-zendweekend. Het museum, dat gevestigd is in het Fort bij Aalsmeer, is beide dagen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Zaterdag 24 is er een kofferbak verkoop van radio materiaal.



Radio’s speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke rol. De uitzendingen van Radio Oranje waren belangrijk voor het moreel van de Nederlandse bevolking, de geheime codeberichten, onder meer via de BBC, tussen verzetsgroepen in Europa en ‘Londen’ waren van cruciaal belang bij het droppen van wapens en agenten vanuit Engeland, maar natuurlijk ook de radio’s aan boord van vliegtuigen tijdens de missies boven Europa. En niet te vergeten, de radioverbindingen bij de grondtroepen in het veld.

Al deze aspecten komen aan bod in de tentoonstelling van het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45. Er is een speciale radiokamer waar CRASH vliegtuigradioapparatuur tentoonstelt in het decor van een operationeel Engels vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. Er is tevens een amateur radiostation ingericht waar met radio’s van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog wordt gewerkt. De vaste operators van die radiokamer hebben daarvoor een licentie.

Ze krijgen dit weekend gezelschap van collega radiozendamateurs vanuit het hele land. Tijdens het radio-zendweekend wordt geprobeerd om met militaire radio’s uit de Tweede Wereldoorlog en de periode kort daarna, verbinding te maken op de korte golf met andere radioamateurs in Nederland en andere landen. De bezoekers kunnen alles van dichtbij meemaken en misschien zelfs meedoen. Er zijn ook radiowagens en radiotenten aanwezig die buiten het museum worden opgesteld en waar de zendamateurs trachten verbindingen tot stand te brengen.

Gebruikte bron(nen)