TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herinneringen aan Nederlands-Indië en Schattenberg

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert verschillende activiteiten in verband met de jaarlijkse herdenking van Nederlands-Indië in Den Haag. De Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië, na de capitulatie van Japan. Met de actiedag ‘Niet Weggooien!’ op donderdag 14 augustus vraagt het Herinneringscentrum aandacht voor historisch materiaal uit Nederlands-Indië en Schattenberg. Op zondag 17 augustus vertelt oogetuige Felix Bakker over zijn dwangarbeid aan de beruchte ‘Dodenspoorlijn’.

Nog altijd duiken er bijzondere historische objecten op. Lang niet altijd wordt er aan gedacht dat dit voor een museum waardevol kan zijn. Met de actie 'Niet Weggooien!' vraagt Herinneringscentrum Kamp Westerbork aandacht voor het behoud van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië en Schattenberg, de naoorlogse periode van kamp Westerbork van 1950 tot 1971. De conservator van het Herinneringscentrum is de hele dag aanwezig om historische objecten en documenten te bekijken. Op de actiedag worden tevens andere activiteiten aangeboden zoals de vertoning van de documentaire De Koffer en de workshop Familieherinneringen met foto's en batiktechnieken.

Negenenzestig jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië vertelt Felix Bakker over zijn ervaringen. Goed op de hoogte van de Japanse oorlogsdreiging meldt de 16-jarige Felix zich als vrijwilliger voor het korps mariniers. Zij konden de Japanse opmars echter niet verhinderen. In maart 1942 wordt Felix door de Japanners als krijgsgevangene in een kamp opgesloten. Hij wordt gedwongen om te werken aan de beruchte Birma-Siam spoorlijn, die al snel ‘De Dodenspoorlijn’ wordt genoemd. Het werk is zwaar, de gevangenen krijgen besmettelijke ziekten en slecht te eten.

De actiedag ‘Niet Weggooien!’ op donderdag 14 augustus en de ooggetuigenlezing op zondag 17 augustus beginnen om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het bijwonen van de activiteiten is bij de entreeprijs inbegrepen. Voor deelname aan de workshop is opgeven verplicht via info@kampwesterbork.nl.

Gebruikte bron(nen)