TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT

Kerstmis 1942. Ver verwijderd van hun veilige huiskamers met kerstboom en kerstdiners met familie vieren deze Amerikaanse militairen kerst in Buna op Nieuw-Guinea. Voor hen geen sneeuw en dennenbomen, maar tropische omstandigheden. Praktisch als ze ingesteld zijn, is het hen met palmtakken gelukt een kerstboom te improviseren, compleet met kerstversiering, zo te zien gemaakt van verbandmateriaal.



Amerikaanse en Australische troepen waren op 16 november 1942 geland bij Buna en het nabijgelegen Gona. De slag om Buna-Gona duurde voort tot 22 januari 1943. Getergd door tropische ziekten en met een gebrek aan basisvoorraden van voedsel en medicijnen, voerden de geallieerde troepen een felle strijd met de Japanners die zich in het dicht begroeide gebied verschanst hadden in honderden goed gecamoufleerde bunkers. De geallieerde overwinning ging ten koste van 2.300 doden en vele duizenden gewonden. Het aantal dodelijke slachtoffers aan Japanse zijde was nog groter.

Terug naar het heden: op de valreep naar 2015 willen wij al onze medewerkers, donateurs, bezoekers, volgers en contacten bedanken voor hun aandacht, steun en medewerking gedurende het bijna afgelopen jaar. Ook in het nieuwe jaar hopen wij weer op u te kunnen rekenen.

Het bestuur en alle STIWOT-medewerkers wensen u fijne kerstdagen en een voorspoedig 2015!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 24-12-2014 10:34:56