TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Record aantal bezoekers voor kamp Westerbork

Nog voor het jaar 2014 definitief kan worden afgesloten telt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een record aantal bezoekers. Vandaag, halverwege de kerstvakantie, staat de teller van het museum op 148.000 bezoekers. Het succes van het Herinneringscentrum is mede te danken aan de herinrichting van het kampterrein; Barak 56 is gedeeltelijk teruggeplaatst, de commandantwoning kreeg een overkapping en er zijn twee historische goederenwagons aangekocht. Omdat het kampterrein vrij toegankelijk is, kan het Herinneringscentrum slechts een schatting geven van de bezoekerscijfers voor deze plek. Het Herinneringscentrum verwacht dat dit aantal rond de 385.000 ligt.

Het bezoekersaantal van het Herinneringscentrum heeft in 2014 een stijging doorgemaakt van meer dan 15.000 bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Met een record aantal van meer dan 148.000 bezoekers behoort het Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot één van de best bezochte musea in Noord Nederland. In de 385.000 bezoekers van het kampterrein zijn ook de bezoekers van de jaarlijkse 4 mei herdenking meegenomen. Op 4 mei 2014 liepen zo’n 6500 mensen mee in de stille tocht over het kampterrein. Dit aantal is nog niet eerder zo hoog geweest.

Nieuwe vormen van presentatie op historische plek
In 2014 heeft het gebied rondom het kampterrein een duidelijk zichtbare ontwikkeling doorgemaakt. In april van dit jaar is met originele barakdelen een reconstructie gemaakt van Barak 56.
De commandantwoning is in de laatste maanden van dit jaar voorzien van een glazen overkapping. Hierdoor is de authentieke houten villa beter zichtbaar en kan de woning geconserveerd worden voor de toekomst. Ook De 102.000 Stenen zijn opgeknapt door Nederlandse en Duitse werkzoekenden.

De informatievoorziening van het Herinneringscentrum is in 2014 sterk verbeterd. Met een nieuwsbrief over de herinrichting van het kampterrein en een beeldverslag op de website blijft het publiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de historische plek. In samenwerking met Astron en Staatsbosbeheer is in 2014 een glasvezelverbinding aangelegd, waardoor het verhaal van kamp Westerbork nog beter verteld kan worden op de plek zelf.

Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Daarom organiseert het Herinneringscentrum in januari De 102.000 Namen Lezen en zal er op 12 april 2015 een speciaal herdenkingsprogramma gehouden worden in het kader van 70 jaar bevrijding van kamp Westerbork.

Gebruikte bron(nen)