TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Petitie voor het behoud van de Bastogne Barracks

Zoals u waarschijnlijk al heeft begrepen wordt het Belgische Leger, voor de zoveelste keer, bedreigd met drastische financiële bezuinigingen in de komende jaren. Ondanks het substantiële aantal sluitingen die al zijn geëffectueerd in het verleden, zal een nieuwe golf van sluitingen van nog meer kazernes spoedig worden gerealiseerd.

Ook het "Quartier Slt Heintz" in Bastogne wordt nu met sluiting bedreigd. Deze kazerne die ook wel bekend staat als de "Bastogne Barracks" was het hoofdkwartier van de 101st Airborne Division gedurende het beleg van Bastogne eind december 1944. Deze kazerne was het hoofdkwartier waar Generaal McAuliffe het gevleugelde antwoord gaf op de Duitse eis tot overgave: “NUTS”.

Er is een petitie gestart voor het behoud van de Bastogne Barracks. Deze kunt u hier tekenen: Petitie voor het behoud van de Bastogne Barracks

De kazerne was het middelpunt van alle beslissingen die daar werden genomen en die eraan hebben bijgedragen dat de verdediging het vol hield, en uiteindelijk, de Duitsers belemmerde bij het uitvoeren van hun oorlogsinspanningen. Het was tevens een uitgebreide verbandplaats voor de menigte gewonde soldaten die zo dapper streden voor het behoud van Bastogne.

De eerste golf van sluitingen van kazernes betrof oorspronkelijk al reeds de kazerne van Bastogne, maar dankzij een succesvolle lobby is men erin geslaagd dit te voorkomen. De kazerne staat nu onder het toezicht van het “Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis” in Brussel. Echter deze tweede maal zouden we wel eens kunnen falen…!

Gedurende meer dan tien jaar hebben de militairen die gehuisvest zijn in Bastogne, samen met een uitzonderlijk sterk gemotiveerde groep van vrijwilligers, onvermoeid eraan gewerkt om de geschiedenis van deze streek en haar karakteristieke ijkpunt te onderhouden. Zij hebben het voor elkaar gekregen om de gebouwen van het hoofdkwartier en de kelders te behouden. De vrijwilligers en zij die dit ondersteunden hebben onversaagd gewerkt met veel diep gevoelde motivatie.

Dit alles ten einde de geschiedenis van deze kazerne te beschermen zodat het er steeds bleef alsof de tijd had stil gestaan en de bezoekers het gevoel kregen dat ze zó terug liepen naar die bladzijde in de geschiedenis. Ze gebruikten daarvoor hun persoonlijke uitrustingen en kochten zelf hun materialen, ze werkten in de late uren en in de weekends om een uitzonderlijke, authentieke en gastvrije omgeving te behouden voor de duizenden bezoekers die elk jaar weer uit alle hoeken van de wereld komen, inclusief honderden veteranen uit de Tweede Wereldoorlog! Tijdens het "Nuts-weekend" afgelopen december begroette de kazerne meer dan 12.000 bezoekers in 2 dagen tijds!

Niets doen en deze sluitingen gade slaan zou te tragisch zijn en een drama dat nooit meer teruggedraaid zou kunnen worden. De waarde van onze geschiedenis kan niet in een paar woorden worden uitgedrukt. Ik geloof dat het E.H. Carr was die het tamelijk goed samen vatte toen hij zei: ”.. de functie van de historicus is om het verleden te beheersen en te begrijpen en te gebruiken als de sleutel om het heden te begrijpen.”

We mogen geen deel van onze geschiedenis verliezen en we hebben uw hulp absoluut nodig!

Gebruikte bron(nen)