TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gesproken monument "De 102.000 Namen Lezen" van start

Aanstaande donderdag 22 januari 2015 wordt vanaf 19.00 uur het gesproken monument "De 102.000 Namen Lezen" vormgegeven op het terrein van kamp Westerbork. Overlevenden, nabestaanden, schoolkinderen, politici en andere betrokkenen lezen de 102.000 namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust gedurende zes dagen en vijf nachten. Het namen lezen duurt tot 27 januari 15.30 uur. Op die dag is het 70 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd en wordt de moord op 6 miljoen Joden, Sinti en Roma wereldwijd herdacht.

De 102.000 slachtoffers uit Nederland stierven naamloos in concentratie- en vernietigingskampen als Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt en Bergen Belsen. Het noemen van dit immense getal 102.000 maakt indruk, maar is ook bijna niet te bevatten. Daarom heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het initiatief genomen tot het lezen van alle 102.000 namen. Op deze manier wordt het duidelijk dat het om 102.000 keer een mens gaat.

Het lezen van de namen klinkt gedurende zes dagen en vijf nachten, 116 uren achtereen op de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. De namen worden in alfabetische volgorde genoemd. Het is de derde keer dat ‘De 102.000 Namen’ worden gelezen, eerder gebeurde dat in 2005 en 2010. Iedereen kan het ‘Namen Lezen’ volgen op het kampterrein en via een livestream op www.102000namenlezen.nl. Op Facebook en Twitter worden portretten en verhalen gedeeld van de slachtoffers van wie de namen gelezen worden. Geïnteresseerden kunnen tevens verhalen en foto’s delen door de hashtag #102000namen te gebruiken.

Wanneer de laatste namen geklonken hebben, is door bijna 700 mensen voorgelezen. De eerste namen zullen worden gelezen door Beppie Ottenbros-Bosboom (zij overleefde Auschwitz), Jacques d’ Ancona (journalist) en Jacques Tichelaar (commissaris van de Koning in Drenthe). De laatste namen worden uitgesproken door Ad van Liempt (auteur en programmamaker), Jules Schelvis (overlevende Sobibor), Zoni Weisz (overlevende en vertegenwoordiger van de Sinti en Roma gemeenschap) en Bloeme Evers-Emden, die net als Beppie Ottenbros-Bosboom het vernietigingskamp Auschwitz overleefde.

Dit jaar doen opmerkelijk veel jonge lezers mee. Zoals Rubie (14) en Tessel (16) uit Utrecht, die de naam lezen van hun overovergrootmoeder en oudtante. Hun motivatie wordt door veel lezers gedeeld; ‘deze afschuwelijke geschiedenis mag niet vergeten worden, het noemen van de namen is het minste dat we kunnen doen’.

Gebruikte bron(nen)