TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lezing over het bombardement op Rotterdam

Aalsmeerderbrug – Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45 organiseert op vrijdagavond 22 mei in het Fort bij Aalsmeer een bijzondere lezing met nieuwe inzichten over het bombardement op Rotterdam dat 75 jaar geleden plaatsvond. De spreker is Peter de Raaf, voorzitter van de Stichting CRASH ’40-‘45. De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur.

Op dinsdag 14 mei 1940 om 13.27 uur vielen de eerste bommen op Rotterdam. Wat ging daaraan vooraf? Hoe komt het dat het Duitse opperbevel op het noordereiland in Rotterdam zelf min of meer verrast werd door het bombardement? Wat was de rol van het Nederlandse militaire gezag eigenlijk? Het is een verhaal over ongeloof, twijfel en moed. Maar ook over miscommunicatie en bijzondere feiten. Zo werd door de Duitsers zelf een groot tweede bombardement op Rotterdam (diezelfde middag) ternauwernood voorkomen.

De lezing geeft inzicht in de 5 oorlogsdagen in de regio Rotterdam en Den Haag, het bijna onvermijdelijke bombardement op 14 mei en de gevolgen daarvan, en bevat foto- en film materiaal waarin de verschrikkingen zijn vastgelegd. De heer De Raaf noemt het zelf een ‘try-out’ omdat het de eerste keer is dat hij op deze wijze die inktzwarte dagen uit de Nederlandse geschiedenis belicht. Bijwonen van de lezing kost € 3,50, toegang is gratis voor CRASH donateurs en voor veteranen.

Gebruikte bron(nen)