TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Radio-zendweekend bij op 16 en 17 mei 2015

Aalsmeerderbrug - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetmuseum ’40-’45 organiseert in samenwerking met leden van de Surplus Radio Society (SRS) op zaterdag 16 en zondag 17 mei een radio-zendweekend. Het museum, dat is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, gevestigd aan de Aalsmeerderdijk 460, 1436 BM Aalsmeerderdijk is beide dagen geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Toegang bedraagt 3,50, voor kinderen van 6-12 jaar 1,50. Kinderen tot 6 jaar, veteranen en CRASH donateurs hebben gratis toegang.

Het radioweekend is al jarenlang een traditie. De vaste operators van de Airfield Radio Room, de ruimte waarin CRASH vliegtuigradioapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog tentoonstelt in het decor van een origineel Engels vliegveld, krijgen dit weekend gezelschap van collega radiozendamateurs vanuit het hele land. Ze proberen met militaire radio’s uit de Tweede Wereldoorlog en de periode kort daarna, verbinding te maken op de korte golf met andere radioamateurs in Nederland en andere landen. De bezoekers kunnen alles van dichtbij meemaken. Er zijn ook radiowagens en radiotenten aanwezig die buiten het museum worden opgesteld en waar de zendamateurs trachten verbindingen tot stand te brengen.

Het museum is gewoonlijk alleen geopend op zaterdag, maar i.v.m. dit evenement extra geopend op zondag. In de Burgerzaal van de tijdelijke tentoonstelling ‘Wie wat bewaart, die heeft wat te vertellen’ wordt ook aandacht besteed aan de rol van de radio tijdens de Tweede Wereldoorlog; voor geheim agenten om contact te onderhouden met Londen en als steun voor de Nederlandse bevolking die uit de berichten van de illegale radio moed kon putten.

Gebruikte bron(nen)