TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking kindertransporten vanuit Kamp Vught

Op zondag 7 juni is op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught een openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943, in samenwerking met Stichting Sobibor. Bijzonder is dit jaar de bijdrage van Hella de Jonge, die op verzoek van NM Kamp Vught en Stichting Sobibor een overdenking houdt.


Scholieren van De Schalm uit Vught bij het kindermonument. © Carlo Huffener

Precies 72 jaar geleden werden in twee dagen tijd, op 6 en 7 juni 1943, bijna 1300 Joodse kinderen, meestal begeleid door slechts één van de ouders vanuit Vught via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor gedeporteerd en daar meteen vermoord. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht in een plechtigheid rond het kindergedenkteken. Op dit monument zijn de namen verwerkt van bijna 1300 weggevoerde kinderen met hun naam en leeftijd; voor veel bezoekers een van de meest indrukwekkende plekken in het herinneringscentrum.

Hella de Jonge
Voorafgaand aan de herdenking lezen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) namen van hun leeftijdsgenoten voor langs de route naar het kindermonument (vanaf 12.45 uur). Na een welkomstwoord door Jeroen van den Eijnde (directeur NM Kamp Vught) volgt een korte toespraak van Maarten Eddes (voorzitter Stichting Sobibor). Oud-presentator Donald de Marcas leest de proclamatie van de Joodse kampleiding voor, waarmee het transport van de Joodse kinderen bekend werd gemaakt. Hella de Jonge, dochter van Eli Asser en Eva Croiset, die beiden de oorlog overleefden door onder te duiken, houdt een overdenking. "Verlies niet de moed" zijn de laatste woorden van Hella’s grootmoeder; een afscheidsgroet voordat ze werd afgevoerd naar Auschwitz. Hella vond het briefje in een doos die haar toen 88-jarige vader Eli Asser bij een verhuizing wilde weggooien, omdat de inhoud hem te zeer met de oorlog confronteerde. De vondst spoorde haar aan op onderzoek te gaan naar haar familiegeschiedenis. Het resulteerde in het boek en de documentaire 'Verlies niet de moed' en de tentoonstelling 'Door Hella’s ogen' in Herinneringscentrum Kamp Westerbork (t/m 12 juli).

Wenszaadjes
Het jeugdkoor De Oosterhoutse Nachtegalen verzorgt de muzikale bijdragen onder leiding van dirigent Wim Schoones. Opperrabbijn Binyomin Jacobs houdt een toespraak en zegt kaddisj (gebed voor de doden). Scholieren van De Schalm laten tot slot met het publiek 72 ballonnen op. De witte ballonnen symboliseren elk jaar dat is verstreken sinds de dramatische gebeurtenis in 1943. Hierna zetten de kinderen zelfgemaakte bloempotjes met wenszaadjes neer bij het kindermonument, waarna de aanwezigen hun bloemen kunnen leggen.

Voor Vrienden en Beschermers is er een filmvertoning van ‘Verlies niet de moed’ in aanwezigheid van Hella de Jonge; deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor donateurs van NM Kamp Vught of Stichting Sobibor. Het is tevens de laatste dag voor de expositie ‘Van Drees tot Sinatra: de jaren van wederopbouw na WO2′. Op 7 juni is de entree tot het herinneringscentrum en barak 1B gratis.

Gebruikte bron(nen)