TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Achterhoeks Museum 1940-1945 ontvangt nieuwe aanwinsten

Afgelopen maand ontving het Achterhoeks Museum 1940-1945 bijzondere nieuwe aanwinsten naar aanleiding van de diefstal van twee wapens uit het museum in maart van dit jaar. Het is een kleine collectie afkomstig uit de nalatenschap van de Twentse verzetsman Johan Krabbenbos (geboren 9-11 1902 en overleden 3 maart 1974). Hij was leider van een van de Twentse verzetsgroepen en zette zich vooral in voor onderduikers.



In de jaren 20 van de vorige eeuw was Johan Krabbenbos actief lid van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm en hij bekwaamde zich binnen de Landstorm tot scherpschutter. Na de inval van de Duitsers in Nederland in 1940 zouden gedurende de bezetting vele mannen van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm tot het verzet toetreden. Het voordeel daarvan was dat ze elkaar al kenden en dat ze allemaal een militaire achtergrond en ervaring met wapens hadden.

Gebruikte bron(nen)