TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pater Sebaldus postuum geëerd tot Rechtvaardige

Morgen, woensdag 9 september 2015, zal de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ postuum worden uitgereikt aan de heer Johannes Antonius Linders (Pater Sebaldus). De onderscheiding wordt tijdens een besloten plechtigheid in Nationaal Monument Kamp Vught uitgereikt door Haim Divon, de ambassadeur van Israël, in aanwezigheid van onder andere kardinaal Wim van Eijk en monseigneur Aldo Cavalli, de nuntius van de Heilige Stoel.



Johannes Antonius Linders treedt in 1926 in de Orde der Minderbroeders en heet vanaf dat moment Pater Sebaldus. Na tot priester te zijn gewijd in 1933, is hij vanaf 1941 verbonden aan de rectoraat kerk in Alverna (nabij Wijchen). Hij raakt betrokken bij het verzet door onderduikadressen voor Joodse kinderen te zoeken en geallieerde piloten naar een veilige plek te brengen. Hij schrikt er niet voor terug wapens en munitie te verbergen of uit te delen en draagt tijdens zijn eigen werkzaamheden soms ook een wapen.

Als er aanwijzingen zijn dat het verzet is geïnfiltreerd, duikt Pater Sebaldus zelf onder. Later wordt hij toch opgepakt en belandt in de Polizeigefängnis het Brabantse Haaren. Vanuit Haaren wordt hij naar SS-concentratiekamp Vught gebracht. Daar schrijft hij zijn laatste brief: “Ik bereid mij dagelijks voor op de dood en heb er geen schrik meer voor….alleen vraag ik dringend jullie gebed….” Op 11 augustus 1944 wordt Pater Sebaldus, samen met 33 andere mannen, gefusilleerd in de bossen nabij het kamp Vught.

Hans Themans en enkele andere door Pater Sebaldus geredde kinderen zullen aanwezig zijn tijdens deze besloten plechtigheid. Het herinneringscentrum is vanaf 15.00 uur gesloten voor bezoekers. De onderscheiding wordt in ontvangst genomen door de overste van de Nederlandse fransiscanen, provinciaal Rob Hoogenboom. De naam van Johannes Antonius Linders (Pater Sebaldus) zal voor altijd gebeiteld staan in de Eremuur van Yad Vashem te Jeruzalem.

Over het Yad Vashem Instituut
Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa (Holocaust) en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi's zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische Rijksinstelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de tweede wereldoorlog door de nazi's en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die -zelf niet Joods zijn- zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden. Het Yad Vashem Instituut heeft sinds 1953 over de hele wereld meer dan 25.700 mannen en vrouwen, waaronder meer dan 5.425 Nederlanders op deze wijze geëerd. Het Yad Vashem Instituut fungeert tevens als het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie, www.yadvashem.org.il.

Gebruikte bron(nen)