TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

"Red Ball Express 2015" op zaterdag 26 september 2015

Aalsmeerderbrug - Het CRASH Luchtoorlog -en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag 26 september in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling de jaarlijkse historische rondrit genaamd de ‘Red Ball Express’. Deze 14e editie heeft als thema ‘Freedom Tour’, ter herinnering aan en herdenken van 70 jaar vrijheid.



De authentieke legervoertuigen zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Harley en BSA motoren verzamelen vanaf 10.30 uur bij het museum en vertrekken daar om 11.30 uur voor een rondrit die zich geheel binnen de Haarlemmermeerse polder zal afspelen met een tussenstop bij het Historisch Museum in het Haarlemmermeerse Bos. O.a. Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Lijnden, Badhoevedorp, Schiphol-Oost en Aalsmeerderbrug zal worden aangedaan. Ze keren om ongeveer 15.30 uur terug bij CRASH en zijn dan te bezichtigen voor het publiek. Er zullen zo’n 45 voertuigen deelnemen. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.

Het is de traditie dat elk jaar wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een monument dat daaraan herinnert. Dit jaar zal een afvaardiging van CRASH en KTR, vergezeld van het erepeleton Ned. Binnenlandse Strijdenkrachten stilstaan bij het Verzetsmonument, in de verzetswijk, aan de Nieuweweg in Hoofddorp, nabij het Burg. Van Stamplein. Er zal daar een korte ceremonie plaatsvinden waarbij de voertuigen van de Red Ball Express zullen passeren als eregroet. Hierna vervolgen de voertuigen hun weg en zullen voor een tussenstop het Historisch Museum Haarlemmermeer bezoeken. De voertuigen zullen te bewonderen zijn door het publiek van ca. 12.15 uur tot 13.30 uur en de deelnemers hebben hier gelegenheid om de expositie ‘Voor de lieve Vrede’ te bezichtigen.

De ca. 65 km lange rondrit zal daarna ook andere plaatsen van historische betekenis uit de Tweede Wereldoorlog passeren. Daarmee worden mensen herdacht en geëerd die vochten en vielen voor de vrijheid. De naam Red Ball Express is ter herinnering aan de bevoorradingsroutes die door de geallieerden waren opgezet vanaf de invasiekusten in Normandië naar het front. Dag en nacht reden konvooien naar de linies om alle nodige voorraden aan te vullen.

Gebruikte bron(nen)