Fotoverslag Mussolini's ontsnapping & ondergang

Afgelopen zomer bezocht STIWOT-forumlid Koos ItaliŽ waar hij locaties bezocht die herinneren aan de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Hieronder zijn verslag met fotoís van toen en nu. Bezoek de Facebook-pagina van Koos voor meer fotomateriaal.

Benito Mussolini was Hitlers Italiaanse bondgenoot waar het Derde Rijk meer last dan plezier van had. Iedere keer als Mussolini op oorlogspad ging moest hij gered worden door het zijn collega. Op 13 mei 1943 capituleerden de Duitse en Italiaanse troepen in Afrika, waardoor de weg naar ItaliŽ voor de geallieerden open lag. Op 9 juli landden Britse en Amerikaanse troepen op SiciliŽ. Bij veel Italiaanse fascisten rezen twijfels over de capaciteiten van Mussolini. Na een vergadering werd hij afgezet en op last van de koning gearresteerd. Het Italiaanse leger capituleerde voor de geallieerden.


Mussolini werd vastgehouden in Hotel Campo Imperatore in de Apennijnen (een gebergte).

Unternehmen Eiche
Hitler besloot zijn collega-dictator te bevrijden en de operatie onder leiding van Otto Skorzeny kreeg de naam Unternehmen Eiche.
Een combinatie van Fallschirmjšger en troepen van Otto Skorzeny landden met zweefvliegtuigen naast het hotel. De gebruikte zweefvliegtuigen waren van het type DFS230. De bevrijding vindt plaats zonder dat er een schot gelost hoeft te worden. De Italiaanse bewaking geeft zich mede over dankzij de Italiaanse generaal Soleti, die met de Duitsers was meegekomen om de Italiaanse militairen op te dragen zich zonder verzet over te geven.


Links: De manschappen. Rechts: Iedereen wilde voor de deur op de foto met "il Duce". De voorkant van het hotel is iets veranderd t.o.v. 1943.
In een Fieseler Fi 156 Storch wordt Mussolini van de berg gevlogen. Hij wordt via Rome, Wenen en MŁnchen naar het FŁhrerhauptquartier Wolfsschanze gebracht.


De para's lieten zich op diverse plaatsen fotograferen.


Links: Ik mocht binnen in het hotel de kamerdeur fotograferen waar Mussolini geslapen had. Rechts: De entree.


Links: De eetkamer. Rechts: Je kan er allerlei Mussolini-souvenirs kopen.

Met Mussolini liep het slecht af: na nog 1.5 jaar leiding te hebben gegeven aan het deel van ItaliŽ dat in Duitse handen was, werd hij op 27 april 1945 door partizanen gearresteerd toen hij probeerde naar Duitsland te ontkomen. Op 28 april 1945 werd hij samen met zijn maÓtresse en wat getrouwen geŽxecuteerd en de dag erna in Milaan opgehangen in een benzinestation aan de Piazzale Loreto.


300 km verderop ligt Predappio, de geboorteplaats van Mussolini. Een bordje verwijst naar zijn geboortehuis.


En ook hier weer souvenirs.


Na op vele plaatsen begraven te zijn geweest werd Mussolini in 1957 bijgezet in Predappio waar ook een deel van zijn familie ligt.


De tombe is opengesteld voor publiek en er worden iedere dag verse bloemen gelegd.

Gebruikte bron(nen)