TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alexander Münninghoff vertelt over zijn boek in Vught

Op vrijdag 20 november is journalist en Ruslandkenner Alexander Münninghoff te gast in de Lambertuskerk in Vught, een gezamenlijke activiteit van Nationaal Monument Kamp Vught en het Lambertuspodium. Alexander Münninghoff (Poznán, 1944) is de tekstschrijver van de expositie die t/m 31 maart in Nationaal Monument Kamp Vught te zien is: ‘De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie’, waaraan ook journalist Jelle Brandt Corstius medewerking heeft verleend.

Familiekroniek
Zijn grootmoeder was een Russische gravin, zijn dominante grootvader was actief in het verzet terwijl zijn vader zich vrijwillig aanmeldde bij de SS. Münninghoff schreef een familiekroniek die “voelt als uit de kast komen”, zei hij hierover in NRC. “Mijn familie laat zien wat oorlog betekent.” Anna Enquist: “Een overweldigend boek, geschreven met beheerste passie en subtiele humor. Ik heb het ademloos uitgelezen.” Al maanden is ‘De stamhouder’ van Münninghoff een van de best verkochte non-fictie boeken en krijgt de familiegeschiedenis lovende recensies. Het boek won in oktober de Libris Geschiedenis Prijs 2015 en is genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015.

Turbulent
Na een welkomstwoord door Johan Smeulders (voorzitter van het Lambertuspodium) introduceert Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught) de spreker. Hierna gaat Gerbert Scherphof in gesprek met Alexander Münninghoff over de reconstructie van zijn turbulente familiegeschiedenis. Het Lambertuspodium en Nationaal Monument Kamp Vught organiseren deze avond gezamenlijk in de monumentale Lambertuskerk, het oudste gebouw van Vught. Na afloop signeert Münninghoff zijn boek, dat op 20 november te koop is. Vanaf 19.30 uur is er koffie/thee; aanvang 20.00 uur. De entree op 20 november is 7,50 euro. Men kan reserveren via www.nmkampvught.nl (Agenda) of via (073) 656 67 64. Indien er nog plaats is, kan men op 20 november in de Lambertuskerk de entree betalen (alleen contante betaling mogelijk), Helvoirtseweg 5 in Vught.

Gebruikte bron(nen)