TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

SG Sint Ursula Heythuysen krijgt bijzonder bezoek

Op woensdag 11 november ontvangt scholengemeenschap St. Ursula in Heythuysen bijzonder bezoek. Op deze dag zullen namelijk diverse veteranen en ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog de Limburgse school bezoeken.

Veteranen
De groep veteranen bestaat uit Britse, Belgische, Duitse en Nederlandse militairen die gedurende de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied actief zijn geweest. Tevens maken enkele zogenaamde “jonge” veteranen onderdeel uit van de groep. Deze laatste groep veteranen bestaat uit enkele Nederlandse militairen die actief deelgenomen hebben aan de strijd in oorlogsgebieden zoals Afghanistan en Irak. Om het gemêleerde gezelschap compleet te maken en ware verdraagzaamheid uit te dragen, sluiten twee Joodse ooggetuigen van de oorlog aan om ook hun ervaringen te vertellen.


De Nederlandse Engelandvaarder en Generaal b.d. Rudi Hemmes (1923) in gesprek met leerlingen van SG. St. Ursula (2014)

Bijzondere gesprekken
Na de officiële opening door burgemeester Verhoeven van de Gemeente Leudal kunnen de scholieren in kleine groepjes in gesprek gaan en vragen stellen over de uiteenlopende ervaringen van de gasten. De “jonge veteranen” zullen klassikaal over hun ervaringen vertellen en hun verhaal verder verduidelijken met door hen zelf gemaakte foto’s van hun uitzendtijd.

Vriendschappen
De veteranen bezoeken al sinds 2006 jaarlijks SG. St. Ursula. Een mooie traditie die al voor vele bijzondere vriendschappen heeft gezorgd en tot bijzondere contacten tussen de oud-strijders en de leerlingen van SG. St. Ursula heeft geleid.

Herdenking
Het bezoek is gekoppeld aan de jaarlijkse internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen op donderdag 12 november aanstaande (aanvang 14.00 uur). Tijdens deze herdenking leggen de voormalige vijanden uit Engeland, België, Nederland én Duitsland samen een bloemstuk. Dit doen zij ter nagedachtenis aan de meer dan 700 soldaten afkomstig uit 11 landen die in het Leudal gedurende de jaren 1940-1945 zijn gesneuveld. Op deze wijze symboliseren de voormalige vijanden oprechte verdraagzaamheid.

Zie voor meer informatie www.leudalmonument.nl en www.ursula.nl.

Gebruikte bron(nen)