TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verfilming Daar is hij weer vanaf morgen in de bioscoop

Vanaf morgen, donderdag 26 november, draait de film Er ist wieder da in de Nederlandse bioscopen. De film van regisseur David Wnendt is gebaseerd op de in 2013 bij De Bezige Bij in Nederlandse vertaling verschenen bestseller Daar is hij weer van Timur Vermes en trok sinds haar release in Duitsland al meer dan 2,2 miljoen bezoekers.



In Er ist wieder da wordt Adolf Hitler zeventig jaar na zijn vermeende dood wakker naast zijn voormalige bunker, nu ergens in een Berlijnse woonwijk. De oorlog is voorbij, zijn partij is verdwenen en zijn geliefde Eva is er niet om hem gerust te stellen. De Duitse samenleving is zo multicultureel dat hij niets herkent. Maar verrassend genoeg begint Hitler een nieuwe carrière op televisie en internet omdat hij als briljante komediant wordt gezien. Ook al is hij wel degelijk de echte en is er niets veranderd aan zijn ideeën.

In Duitsland is de film het gesprek van de dag, nadat twee jaar eerder de roman al een schokgolf veroorzaakte. Duitsland correspondent Frank Vermeulen (NRC Next en NRC Handelsblad) schreef over zijn ervaringen in een Duitse bioscoop, waar de hard lachende mensen naarmate de film vorderde steeds stiller werden: ‘Normaal biedt het duister van de bioscoop vergetelheid voor het alledaagse zuur. Maar niet bij Er ist wieder da. Tussen boek en verfilming zijn vier jaar verstreken. Intussen is Duitsland veranderd. Dat laat Wnendt in zijn film zien en de zaal lacht het laatste half uur niet meer.’

De Nederlandse vertaling van de roman verscheen in 2013. Ook in Nederland was Daar is hij weer een groot succes: er werden 40.000 exemplaren van verkocht.

Gebruikte bron(nen)