TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bekijk "In het spoor van de Poolse bevrijders" op History of War TV

Op het YouTube-kanaal "History of War TV" worden (radio)documentaires en unieke beeldopnames van de Tweede Wereldoorlog getoond. Het is een initiatief van Double Motion, een dynamisch en creatief bedrijf op het gebied van sales, marketing en promotie. Op het kanaal en hieronder kunt u de documentaire "In het spoor van de Poolse bevrijders" van regisseur Raoul de Zwart uit 2014 compleet bekijken.



‘In het spoor van de Poolse bevrijders’ vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Hun motto was ‘voor uw en onze vrijheid’. 70 jaar geleden bevrijdden zij Breda en omgeving. Ze koesterden de hoop hun eigen vaderland ook te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Velen leefden tientallen jaren in ballingschap in verschillende landen in West-Europa.

Het filmverhaal wordt chronologisch vertelt. We volgen het leven van de Poolse generaal Stanislaw Maczek, die in 1892 in Lvóv werd geboren en op 102-jarige leeftijd in Edinburgh overleed en op het Pools militair ereveld te Breda tussen zijn manschappen ligt begraven. Maczeks levensverhaal staat als het ware model voor wat veel Poolse mannen van zijn generatie hebben meegemaakt. In de film vertellen ooggetuigen, deskundigen en kinderen van Poolse oorlogsveteranen hoe het de Poolse bevrijders voor, tijdens en vooral ook na de oorlog is vergaan. De film is op diverse locaties opgenomen in Nederland, Polen en Schotland.

Gebruikte bron(nen)