TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The National Archives: Een bezoek

Onze onderzoeken naar de gevechten rond Helmond en Stiphout lopen nog steeds. Na een aantal boeken ben je al snel aangewezen op officiele rapporten die in, of vlak na, de oorlog geschreven zijn. Deze zijn helaas niet makkelijk voor handen. Je zult deze moeten bestellen in de Britse archieven: The National Archives in Kew, Londen.



Archiefstukken in handen krijgen kan op een drietal manieren, je kunt ze rechtstreeks bestellen bij het archief, al is dit redelijk kostbaar. Je kunt een betrouwbaar 'mannetje' (m/v) zoeken in Engeland die voor jou naar het archief gaat. Van deze optie maken we meestal gebruik. De laatste optie is echter om gewoon zelf naar het archief te gaan. Wij besloten dat toch ook maar eens te doen.

We zullen hier behandelen wat daar allemaal bij komt kijken en een aantal tips geven voor degene die die kant op willen. Op de website van het archief staan een aantal zaken die je moet doen voordat je die kant op gaat. Je dient je aan te melden voor een 'reader's ticket' (bezoekerspas) en twee vormen van identificatie mee te nemen (een identiteitskaart/paspoort en een bankafschrift voor je adres bijvoorbeeld). Eenmaal aangemeld kun je ook alvast drie stukken online reserveren en laten klaar leggen. Doe dat vooral! Zorg ook dat je een tafel reserveert mét een statief als je de stukken wilt fotograferen.

In Londen kun je het beste reizen per metro. Afhankelijk hoeveel je op een dag reist, de afstand én de duur van je verblijf in de hoofdstad kun je kiezen om losse kaartjes te kopen of een Visitor Oyster Card aan te schaffen. Deze kaart kun je van tevoren bestellen en wordt dan voorafgaand aan je bezoek naar je huisadres gestuurd. Wanneer je in Londen bent kun je de kaart gelijk gebruiken. Het archief ligt bij in Kew, ten westen van de stad. Wij vlogen vanuit Schiphol op Heathrow. Vanuit Heathrow kun je de Piccadilly-Line naar het centrum pakken. Het archief ligt bij het metrostation Kew Gardens aan de District-Line. Wij kozen een hotel bij het metrostation Earl's Court, omdat dat op beide lijnen ligt en je van daaruit ook makkelijk door kan reizen het centrum in.



Eenmaal in het archief zul je eerst je reader's ticket moeten ophalen. Daarvoor heb je je tijdelijke nummer nodig die je kreeg bij het aanmelden en beide vormen van identificatie. Als het goed is liggen je stukken al klaar. Je kunt dan ook meteen drie nieuwe stukken bestellen, zodat die klaar liggen als je met de eerste drie klaar bent. Neem in ieder geval de volgende zaken mee:
  • Een geprinte lijst met welke stukken je allemaal wilt hebben.
  • Een potloodje om ze af te strepen.
  • Een camera, met uitklapschermpje zodat je kunt zien wat je doet als hij in het statief hangt.
  • Zorg voor een lens met vaste brandpuntafstand of plak 'm vast zodat hij niet 'uitloopt' als hij in het statief hangt.
  • Zet je lens op manual-focus als je 'm goed hebt ingesteld.
  • Zorgt voor een draadloze afstandbediening.
  • Neem een laptop mee om je foto's op op te slaan als je kaartje vol zit.
  • Neem een reserve accu voor je camera mee én een oplader.
  • Neem een reisstekker mee en een stekkerdoos, zodat je voldoende stopcontacten hebt.
Het archief heeft gratis wifi en een restaurant waar je tussen de middag kunt eten of een kopje koffie kunt drinken.

Wij kwamen terug met 10.000 pagina's aan voornamelijk War Diaries, waaronder de oorspronkelijk opdracht tot het bevrijden van Helmond.



Vergeet vooral niet na je bezoek aan het archief ook de stad in te gaan, ook 's avonds is Londen de moeite waard!


Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 05-12-2015 14:00:25