TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bijzonder eerbetoon aan oorlogsslachtoffers op kerstavond

Bij oorlogsgraven overal in Nederland zullen vanavond, op kerstavond, kaarsjes/lichtjes bij oorlogsgraven worden geplaatst. Het is een spontaan initiatief, ontstaan op Facebook, ter nagedachtenis aan de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het initiatief vindt zijn oorsprong op de Canadese erebegraafplaats in Holten, waar met kerst jaarlijks lichtjes bij alle graven branden. Het idee van initiator Dick Jansen is om dat nu te doen bij alle oorlogsgraven, zowel van (geallieerde) militairen als burgers, in ieders eigen woonplaatsen om er zo een landelijke traditie van maken.



Het initiatief is warm onthaald door vele Nederlanders. Tientallen mensen hebben toegezegd om kaarsjes of lichtjes te plaatsen bij oorlogsgraven. Dat zal gebeuren op de bekende begraafplaatsen zoals Groesbeek en Oosterbeek, maar ook op veel kleinere, overal in Nederland.

Op de community Lichtjes op oorlogsgraven is een kaart te vinden waarop alle individuele initiatieven te vinden zijn. Daar zullen ook foto’s geplaatst worden van deze bijzondere herdenking.

Gebruikte bron(nen)