TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Kamp Vught blijft groeien

Nationaal Monument Kamp Vught heeft in 2015 ruim 74.000 bezoekers ontvangen, opnieuw een record. Het aantal bezoekers is de laatste jaren gestaag gegroeid, ook na de invoering van een entreeprijs in 2014. Ruim 40.000 kinderen en jongeren bezochten in 2015 het herinneringscentrum, vooral met een rondleiding in schoolverband.



De meeste oorlogs- en verzetsmusea ervaren een stijgende lijn in de bezoekersaantallen, mede dankzij de activiteiten die georganiseerd werden in het kader van 70 jaar bevrijding van Nederland. 2015 stond voor NM Kamp Vught in het teken van het 25-jarig bestaan, waarbij meerdere succesvolle activiteiten werden georganiseerd zoals een concert met philharmonie zuidnederland, een symposium en nieuwe toneelproducties. Omdat het aantal bezoekers gestaag groeit, accepteert het museum sinds juli de Museumkaart waarmee kaarthouders gratis toegang tot ruim 400 musea krijgen.

Nieuwe voorzitter
Oud-ondernemer Peter Swinkels was sinds 2007 voorzitter van het herinneringscentrum en wordt per 2016 opgevolgd door Willem Louwers, sinds kort gepensioneerd als directeur van de Rabobank ’s-Hertogenbosch e.o. Louwers was al penningmeester; lid Jan Nijhof volgt hem hierin op. Vice-voorzitter Joep Baartmans-van den Boogaart (oud-gedeputeerde) is onlangs afgetreden na de twee maximaal toegestane termijnen. “Zowel Pete Swinkels als Joep Baartmans hebben zich maximaal ingespannen om het herinneringscentrum verder te ontwikkelen. Wij prijzen ons gelukkig met zulke betrokken en effectieve bestuurders”, aldus directeur Jeroen van den Eijnde. De Raad van Toezicht bestaat verder uit Hans Jager (secretaris), René Kok, Michel van der Linden, Yolanda van Straten en Madeleine van Toorenburg.

Dansen met de vijand
In 2016 is de expositie ‘Dansen met de vijand’ één van de grootste projecten. Medio april 2016 t/m januari 2017 wordt in deze tentoonstelling het ongelooflijke, inspirerende leven verbeeld van de joodse danslerares Roosje Glaser uit Den Bosch, die meerdere concentratiekampen overleefde. Vanaf maart is een gelijknamige muziektheatervoorstelling in de theaters te zien (o.a. in ’s-Hertogenbosch en Vught), ontwikkeld door Janke Dekker Producties met o.a. Truus te Selle en Mike Weerts. Ook verschijnt in maart een heruitgave van het succesvolle boek ‘Tante Roosje: het geheim van mijn familie’ bij uitgever De Bezige Bij.

Debby Petter
Tot 1 april is de expositie ‘De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie’ nog te zien, waaraan Ruslandkenners Jelle Brandt Corstius en Alexander Münninghoff hun medewerking verleenden. De voorstelling ‘Sneeuw op het prikkeldraad’ en de kinderactiviteit ‘In het spoor van ooggetuigen’ van Stichting Droomproducties worden in 2016 opnieuw aangeboden. In april komt Debby Petter met haar theatermonoloog ‘Ik ben er nog’ , geïnspireerd op het oorlogsverhaal van haar moeder.

Barak 1B extra geopend
Jaarlijks is het museum van 10 t/m 31 januari gesloten in verband met groot onderhoud. Voor het eerst is barak 1B geopend in deze periode op dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De entree wordt dan met de helft verlaagd. De in 2013 geopende authentieke kampbarak bevat de expositie ‘Als muren konden spreken’. De presentatie in de barak bestrijkt vier periodes: het concentratiekamp (1943-1944), het opvangkamp voor Duitse burgerevacués uit het grensgebied (1944-1945) en het interneringskamp voor van collaboratie verdachte Nederlanders en Rijksduitsers (1944-1949). Ook wordt de geschiedenis belicht van de Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen, die sinds 1951 werden ‘gehuisvest’ in de oude kampbarakken.

Gebruikte bron(nen)