TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Auteur Zoni Weisz spreekt voor de VN in New York

De Nederlandse Sinto en Holocaust-overlevende Zoni Weisz spreekt op woensdag 27 januari 2016 in New York de General Assembly van de Verenigde Naties toe tijdens de jaarlijkse Holocaust Memorial Day. De internationaal vertegenwoordiger van de Sinti- en Roma-gemeenschap en auteur van het boek Zoni. De vergeten Holocaust, is op persoonlijke titel uitgenodigd.

Zijn toespraak in New York zal gaan over de ‘vergeten Holocaust’ van de Sinti en Roma en het hedendaags racisme. Andere sprekers zijn: Beate Klarsfeld, Ban Ki-moon, Mogens Lykketoft, Danny Danon, Felix Klein, Samantha Power, Szabolcs Takács en Barbara Winto. Klik hier voor meer informatie over het programma van de Verenigde Naties op Holocaust Memorial Day in New York.

Nazi-terreur
In 1944 wist Zoni Weisz (1937, Den Haag) als zevenjarige zigeunerjongen met hulp van een politieagent te ontsnappen aan het transport naar Auschwitz. Zijn ouders, zusjes, broertje en nog meer familieleden konden niet ontkomen aan de nazi-terreur, net als ruim een half miljoen andere Roma en Sinti.

Inzet voor Sinti en Roma
Weisz is lid van het Nederlands Auschwitz Comité en zet zich in voor de herinnering aan de zigeunerholocaust. Hij is door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie én zijn inzet voor de Sinti en Roma. Eerder sprak hij al de Duitse Bondsdag toe tijdens Holocaust Memorial Day.

Het boek Zoni. De vergeten Holocaust
Op 10 februari verschijnt Zoni Weisz’ autobiografie Zoni. De vergeten Holocaust, waarin hij zijn verhaal optekent als Sinto, Holocaust-overlevende en toonaangevend bloemenarrangeur (o.a. voor het koninklijk huis). Niet eerder schreef iemand zo open over Sinti en Roma en de vergeten Holocaust.

‘Het levensverhaal van Zoni Weisz laat ons zien hoe een levensweg niet alleen wordt bepaald door de tragedies uit het verleden maar ook door de keuzes voor een betere toekomst.’ Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting

Gebruikte bron(nen)