TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bekijk "Hell Ships naar Flores en de Molukken" op History of War TV

Op het YouTube-kanaal "History of War TV" worden (radio)documentaires en unieke beeldopnames van de Tweede Wereldoorlog getoond. Het is een initiatief van Double Motion, een dynamisch en creatief bedrijf op het gebied van sales, marketing en promotie. Op het kanaal en hieronder kunt u de video "Hell Ships naar Flores en de Molukken" bekijken.



Deze documentaire vertelt het verhaal van 6600 Nederlandse en Britse krijgsgevangenen die met deze zogeheten ‘Hell Ships’ van Java naar de Molukken en Flores werden verscheept, waar ze voor de Japanners vliegvelden moesten aanleggen. Circa 2200 van hen overleefden dat niet. Ze stierven door torpederingen en bombardementen van de schepen door geallieerde onderzeeërs en vliegtuigen, als gevolg van een gebrek aan water, voedsel en medicijnen of mishandeling.

Filmmaker Maaswinkel heeft bij de filmwerkzaamheden op de Molukken een getuige gevonden die vertelde wat de Japanners na de executie met de lichamen hebben gedaan. Dat was niet eerder aan het licht gekomen.

Gebruikte bron(nen)