STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940" - Zaterdag 21 mei 2016

Op zaterdag 21 mei 2016 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Grebbelinie. Meer dan 75 jaar geleden zette het Nederlands Veldleger zich hier schrap voor de Duitse invasie. Honderden kazematten en kilometers aan gevechtsopstellingen en loopgraven verrezen in de Grebbelinie. In mei 1940 bood de linie echter nog te weinig diepte voor een langdurige verdediging. De Grebbelinie zou slechts enkele dagen stand houden...

Deze Battlefield Tour is ook in 2012 en 2013 georganiseerd door STIWOT Reizen, klik hier voor enkele reacties van de deelnemers.


Tijdens deze Battlefield Tour bezoeken we onder begeleiding van een deskundige gids verschillende locaties die van belang zijn geweest tijdens de strijd om de Grebbelinie. In de noordelijke sector is dit de compleet herstelde Asschatterkade. Hier krijgen we niet alleen uitleg over de werking van de Grebbelinie maar luisteren we ook naar de heldhaftige verhalen van de Nederlandse huzaren die opereerden in het voorterrein van de linie.

Tussen Scherpenzeel en Woudenberg bezoeken we Hoeve "De Beek" waar we de vernieuwde expositie van de Stichting "Grebbelinie in het vizier" bekijken en de verzorgde lunch zullen gebruiken. Op de liniedijk bij Scherpenzeel focussen we ons vervolgens op de divisieaanval van de Duitse 227e Divisie. Met de grootste aanval die het Duitse leger tot dan toe in Nederland had uitgevoerd wilde men een onherstelbare bres in de Grebbelinie slaan. De Nederlanders hielden echter stand.

Vervolgens verplaatsen we ons via Renswoude naar Rhenen waar we stil zullen staan bij het "Epos van de Grebbeberg". Hier brak het Duitse leger door. Maar niet zonder slag of stoot. Zoals Majoor Landzaat zei: "Ik ben aangewezen om den Grebbeberg te verdedigen; wij doen dit tot den laatsten man en den laatsten kogel."


Deze STIWOT Battlefield Tour zal plaatsvinden op zaterdag 21 mei 2016. We vertrekken om 10.00 uur vanaf NS Station Veenendaal - De Klomp. De kortere verplaatsingen zullen te voet plaatsvinden (zie programma), de langere verplaatsingen zullen plaatsvinden met een touringcar. Afsluiting is rond 17:00 uur op NS Station Veenendaal - De Klomp.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Kijk dan hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.

Gebruikte bron(nen)