Onthulling Monument Verpleeghuis Willibrord te Middelburg

Het was vandaag een dubbele dag voor de bewoners van het Verpleeghuis Willibrord in Middelburg. In de binnentuin van het verpleeghuis is speciaal voor de bewoners door de burgemeester van Middelburg: Harald Bergmann hun eigen herdenkingsmonument onthuld en tegelijkertijd werd de verjaardag van Koningin MŠxima gevierd.

Op de fotoís van de onthulling is te zien dat de vlag van de Lange Jan in top hangt zonder wimpel terwijl in de binnentuin de vlag Ďmetí wimpel halfstok hangt ter Herdenking aan het bombardement op 17 mei 1940.

Het monument bestaat uit een hardstenen sleutelstuk, waarschijnlijk van een Middelburgse kerk. Het stuk werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden op het Hofplein. Het monument met daarnaast een vlaggenmast staan in de binnentuin van het verpleeghuis Willibrord en het geheel is zichtbaar voor de bewoners vanuit hun kamer. Tijdens herdenkingen en officiŽle dagen zoals Koningsdag wordt de vlag gehesen. De tuin is toegankelijk voor belangstellenden.

De meeste bewoners van het verpleeghuis hebben de oorlog meegemaakt maar zij kunnen vaak niet meer naar herdenkingsbijeenkomsten of monumenten bezoeken aldus een medewerker van Willibrord. De bewoners wilden daarom graag iets tastbaars in de tuin bij het verpleeghuis waar zij dan kunnen herdenken. Het verzoek van de bewoners voor een monument is opgepakt door de cliŽntenraad en de gemeente Middelburg. Eťn van de bewoners vertelde dat op de plaats waar nu Willibrord staat vroeger de garage van Blaas was. De garage ging verloren bij het bombardement.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Mia van den Berg
  • Gepubliceerd op: 17-05-2016 22:19:36