Nagekomen Oorlogsberichten in het Fort bij Vijfhuizen

Dit najaar presenteert Fort bij Vijfhuizen de tentoonstelling Nagekomen Oorlogsberichten van de Haarlemse kunstenaar Luuk Wilmering (1957), een reconstructie van het militaire verleden van zijn vader, die zowel in het Haarlemse verzet als in Nederlands-IndiŽ actief was. De kunstenaar zelf noemde zijn installatie al eens ďeen soort oorlogsrariteitenkabinetĒ. De tentoonstelling bestaat uit fotoís, documenten en objecten. Op zondag 16 oktober om 15.00 uur wordt de expositie geopend in aanwezigheid van de kunstenaar.

De jonge jaren van Luuk Wilmering waren doordrenkt van spannende jongensboekverhalen over de oorlogstijd. Vader vocht aan de Grebbelinie en nam deel aan het verzet en de binnenlandse strijdkrachten. Jaren later, aan de eettafel met zijn gezin, vertelde hij over de avonturen met goede afloop. Wilmering en zijn broers en zussen hingen dan aan zijn lippen. De pijnlijke verhalen echter kreeg het gezin niet te horen. Pas veel later vertelde zijn broer over de schrijnende dingen die vader ook meegemaakt moest hebben.

In 2015 startte Luuk Wilmering een onderzoek naar de militaire geschiedenis van zijn vader. Hij raadpleegde archieven en militaire verslagen, bezocht oorlogsmusea en sprak hoogbejaarde oud-IndiŽgangers. De fotoís die hij nam in de musea, tezamen met gevonden documenten en eigen herinneringen, vormen de installatie Nagekomen Oorlogsberichten.

Nagekomen Oorlogsberichten
16 oktober t/m 11 december 2016
wo, za en zo 13.00 Ė 17.00 uur

Gebruikte bron(nen)