TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fort bij Vijfhuizen

Dit Nederlandse fort is tussen 1889 en 1897 gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In 1914-1918 was het fort gemobiliseerd. Tijdens de bezettingsjaren werd het fort gebruikt door de Duitsers, die de enige pantsergeschutskoepel opbliezen (foto 3). Daarnaast werd er in deze periode een betonnen luchtafweergeschutsbunker op het fort gebouwd. Op 3 mei 1943 stortte een Ventura bommenwerper in de gracht van het fort.

Het fort tegenwoordig:
Tegenwoordig draagt het fort de naam 'Het Kunstfort bij Vijfhuizen', en is toegankelijk voor het grote publiek. Het is geen militair museum en heeft dan ook alleen maar tentoonstellingen over de hedendaagse kunst.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

nov2016

Lezingenmiddag Luuk Wilmering en Paul Jan Nelissen in Fort bij Vijfhuizen

Op zondag 20 november organiseert Fort bij Vijfhuizen een lezingenmiddag met kunstenaar Luuk Wilmering en scenarioschrijver Paul Jan Nelissen ter gelegenheid van Wilmerings tentoonstelling Nagekomen Oorlogsberichten, tot en met 11 december te zien in het Fort.

Lees meer

okt2016

Nagekomen Oorlogsberichten in het Fort bij Vijfhuizen

Dit najaar presenteert Fort bij Vijfhuizen de tentoonstelling Nagekomen Oorlogsberichten van de Haarlemse kunstenaar Luuk Wilmering (1957), een reconstructie van het militaire verleden van zijn vader, die zowel in het Haarlemse verzet als in Nederlands-IndiŽ actief was. De kunstenaar zelf noemde zijn installatie al eens ďeen soort oorlogsrariteitenkabinetĒ. De tentoonstelling bestaat uit fotoís, documenten en objecten. Op zondag 16 oktober om 15.00 uur wordt de expositie geopend in aanwezigheid van de kunstenaar.

Lees meer