Herdenking met Duitse en Geallieerde veteranen 17-11-2016

Op donderdag 17 november 2016 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen voor de zestiende keer de jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden. In de loop van de jaren is deze plechtigheid uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren.In maart 2001 werd het monument onthuld ter nagedachtenis aan de meer als 700 militairen afkomstig uit 11 landen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Leudalgebied om het leven kwamen. Het unieke aan dit monument is dat alle gesneuvelden worden herdacht, dus ook de Duitse en Oostenrijkse soldaten die hier het leven lieten. De plechtigheid begint om 14:00 uur. Iedereen is bij de herdenkingsplechtigheid welkom.

Ook dit jaar zullen, ondanks hun hoge leeftijd, veteranen aanwezig zijn uit Nederland, BelgiŽ, Engeland en Duitsland. De organisatie, de Stichting Herdenkingsmonument Militairen, is er in geslaagd om diverse Ďnieuweí veteranen te vinden, die ondanks hun hoge leeftijd (negentig jaar en ouder) vanwege de doelstelling, verdraagzaamheid, bereid zijn deze unieke plechtigheid bij te wonen. Door aanvullend historisch onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven duiken er nog steeds nieuwe namen van gesneuvelden op, die tussen 1940 en 1945 in het Leudalgebied gesneuveld zijn.

Om de verbinding tussen het heden en het verleden te maken zullen dit jaar voor het eerst officieel jonge veteranen bij de plechtigheid aanwezig zijn.

De plechtigheid zal worden bijgewoond door vele hoogwaardigheidsbekleders waaronder enkele ambassadeurs, attachees, bestuurders, kerkelijke autoriteiten, vertegenwoordigers van het voormalig verzet en joodse mensen die concentratiekampen hebben overleefd.

Ook de bekende veteraan Majoor Marco Kroon, drager van Nederlands hoogste onderscheiding, de Militaire Willemsorde, zal bij de plechtigheid aanwezig zijn. De Stichting Herdenkingsmonument Militairen krijgt al verschillende jaren steun van het Ministerie van Defensie waaruit is voortgevloeid, dat de A- compagnie van het Regiment de Limburgse Jagers uit Oirschot het monument geadopteerd heeft.

Hoogtepunt is de gezamenlijke kranslegging door vier veteranen uit Nederland, BelgiŽ, Engeland en Duitsland.

Als het weer het toelaat zal er een fly-by plaatsvinden door een originele Spitfire, een eerbetoon aan alle gesneuvelden. Voorafgaand aan de plechtigheid is er op woensdag 16 november het scholenproject, waarbij zowel oude als ook jonge veteranen een bezoek brengen aan scholengemeenschap St. Ursula in Heythuysen en in gesprek gaan met leerlingen over hun ervaringen om zo verbinding te zoeken met de volgende generatie.

Het gezamenlijke doel van de Stichting, de veteranen en de bezoekers bij de herdenking is het blijven werken aan verdraagzaamheid om de verschrikkingen, zoals die zich hebben voorgedaan in de Tweede Wereldoorlog, in de toekomst te voorkomen. Het tot stand brengen van ontmoetingen tussen voormalige tegenstanders en het doorgeven van de fakkel aan de jongere generatie blijft voorop staan. Dit alles met als achterliggend motto: de geschiedenis is de leermeester van het leven.

Gebruikte bron(nen)