De tankslag die geen tankslag was

Maarten Swarts en Jack Didden presenteren op zaterdag 26 november om 15:00 uur a.s. hun nieuwe boek Kampfgruppe Walther and Panzerbrigade 107 in het Oorlogsmuseum Overloon. Het was deze Kampfgruppe die zeker het eerste deel van de Slag om Overloon zwaar tegenstand bood aan de Amerikaanse troepen bij Overloon. Didden en Swarts presenteren in hun nieuwe boek het verloop en de inzet van de Kampfgruppe van dag tot dag.

De Kampfgruppe werd gevormd in een poging om de geallieerde opmars te stoppen die vanaf 17 september 1944 tot stand kwam aan de Nederlands-Belgische grens, onder Valkenswaard. De geÔmproviseerde eenheid, onder leiding van kolonel Erich Walther, bestond uit troepen van de Luftwaffe, de SS (namelijk eenheden van Frundsberg en Hohenstaufen divisies) en de Wehrmacht, waaronder vanaf 19 september ook de 107. Panzerbrigade die ijlings bij Venlo ten tonele verscheen.

Rondom Kampfgruppe Walther heeft altijd een waas van onduidelijkheid gehangen. Met hun nieuwe boek zullen de auteurs daarvan ongetwijfeld weer een groot stuk wegnemen en helderheid scheppen.

Gebruikte bron(nen)