Intensieve zoektocht naar de oorlogsgeschiedenis van haar familie

Op zondag 18 december aanstaande vertelt Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds, over haar autobiografische boek Liever niet op reis in het museum van Kamp Westerbork. Minco’s grootmoeder Bertha Henriette Denneboom overleefde als enige van haar Joodse gezin de oorlog, maar sprak daar nooit over. Sinds een aantal jaren doet Minco onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Liever niet op reis is haar debuutroman.

In Liever niet op reis volgt de lezer Rivka bij haar intensieve zoektocht. Het boek vertelt niet zozeer de familieverhalen zelf, maar vooral de wijze waarop ze zijn verzwegen en de enorme impact die dat nog altijd heeft op haarzelf, maar ook op de volgende generatie.

Over de oorlogsgeschiedenis van haar Joodse familie is voornamelijk gezwegen. Als Rivka’s man bij haar is weggelopen en haar dochter vertrokken is voor een wereldreis, besluit ze onderzoek te doen naar het verleden. Rivka interviewt haar moeder en tante, beiden overlevenden van de holocaust, en gaat mee op een boeddhistische groepsreis naar Auschwitz. Ze verdiept zich in wat de namen, data en verhalen haar kunnen leren.

Bertien Minco beantwoordt na haar vertelling op zondag 18 december aanstaande (14.00 uur) ook graag vragen uit het publiek. Tevens zal zij haar boek Liever niet op reis signeren. (ISBN 978 94 9224 108 5, € 19,95) De toegang voor de lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.

Gebruikte bron(nen)