Nationaal Monument Kamp Vught in de kerstvakantie

In de kerstvakantie biedt Nationaal Monument Kamp Vught bijna elke dag een rondleiding voor individuele bezoekers: van zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari om 14.00 uur (behalve 25 en 31 december, 1 en 2 januari); extra op 26 december om 13.00 uur.

Tot 9 januari is de door veel bezoekers gewaardeerde expositie ‘Dansen met de vijand’ te zien over het turbulente leven van de Joodse danslerares Roosje Glaser, die meerdere kampen overleefde. Sinds juli kunnen bezoekers een audiotour huren met beschrijvingen over het SS-concentratiekamp Vught die worden afgewisseld met citaten van oud-gevangenen en toepasselijke muziek die in het kamp werd gemaakt. De audiotour is ook beschikbaar in het Engels en Duits. Met een Museumkaart of Veteranenpas en voor Vrienden en Beschermers is de entree altijd gratis.


Bezoeker van barak 1B (foto Jan van de Ven)

Barak 1B
In de laatste authentieke barak van voormalig kamp Vught, barak 1B (Astorias 1B, zijstraat van Lunettenlaan) is de vaste expositie ‘Als muren konden spreken’ te zien over vier periodes: het concentratiekamp Vught, het opvangkamp voor Duitse burgerevacués, het interneringskamp voor van collaboratie verdachte Nederlanders en de periode vanaf 1951 over Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen. Ook barak 1B is extra geopend in de kerstvakantie van 24 december t/m 8 januari (behalve 25 en 31 december, 1 en 2 januari) van 12.00 tot 17.00 uur.

Sluitingsdata
Het herinneringscentrum en barak 1B zijn gesloten op 25 en 31 december, 1 en 2 januari. Beide locaties zijn gesloten van maandag 9 t/m donderdag 31 januari voor onderhoud. NM Kamp Vught won in mei de BankGiro Loterij Museumprijs 2016. De jury noemde het museum ‘voorbeeldstellend in de wijze waarop het leven in een SS-concentratiekamp wordt verbeeld: informatief voor verschillende bezoekerscategorieën, sober, doeltreffend en beklemmend.”

Gebruikte bron(nen)