Ruim 82.000 bezoekers voor Nationaal Monument Kamp Vught

In 2016 heeft Nationaal Monument Kamp Vught 82.499 bezoekers ontvangen, opnieuw een record (74.227 in 2015). Het aantal bezoekers is de laatste jaren gestaag gegroeid. Ruim 37.000 kinderen en jongeren bezochten in 2016 het herinneringscentrum, vooral met een rondleiding in schoolverband. De stijging is mede te danken aan de Bankgiro Loterij Museumprijs 2016, de publieksprijs die het museum won in de categorie ‘oorlogs- en verzetsmusea’. Ook is het aantal bezoekers met de nationale Museumkaart gestegen, waarbij steeds meer mensen van buiten de provincie het museum bezoeken tijdens hun verblijf in Noord-Brabant.

Rondleidingen
In 2016 was de expositie ‘Dansen met de vijand’ één van de goed bezochte activiteiten. In deze tentoonstelling (t/m 8 januari) is het ongelooflijke, inspirerende leven verbeeld van de joodse danslerares Roosje Glaser uit Den Bosch, die meerdere kampen overleefde. Het aantal rondleidingen voor scholieren en andere groepen is nog niet definitief bekend, maar stijgt licht (in 2015 waren er 1859 rondleidingen). Vorig jaar is ook een audiotour ontwikkeld voor individuele bezoekers met veel persoonlijke verhalen en citaten van oud-gevangenen. Deze audiotour (beschikbaar in Nederlands, Engels en Duits) is een succes gebleken en word goed gewaardeerd; de Franse versie is in ontwikkeling.

Nieuwe exposities
In 2017 is vanaf 1 februari een nieuwe foto-expositie ‘Kijk niet om’ met actuele oorlogsfotografie van Marielle van Uitert te zien. Vanaf juli is er de expositie ‘Eten in oorlogstijd’, ontwikkeld door het Verzetsmuseum Amsterdam. Nieuw is in 2017 de samenwerking met het Noord-Brabants Museum voor de expositie ‘Opgegraven strijd’ die op 28 januari in ’s-Hertogenbosch wordt geopend. Hierbij wordt een archeologisch onderzoek uitgevoerd op het buitenterrein van het herinneringscentrum (1 t/m 5 maart), te volgen voor belangstellenden.

Gebruikte bron(nen)