Luchtmobiele Brigade en Airborne Museum maken tentoonstelling over de rode baret

11 Luchtmobiele Brigade en het Airborne Museum Hartenstein gaan dit jaar nauw samenwerken. De samenwerking is vastgelegd in een convenant, dat dinsdag 7 maart in het Airborne Museum wordt ondertekend. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de brigade.Ondertekening convenant
Brigadegeneraal Kees Matthijssen, commandant 11 Luchtmobiele Brigade, en Sarah Thurlings, directeur van het Airborne Museum Hartenstein, ondertekenen op 7 maart om 15.00 uur in het museum dit samenwerkingsconvenant.

De rode baret
In 1942 werd de rode baret officieel het hoofddeksel van de Britse luchtlandingstroepen. Sindsdien is de rode baret het internationale symbool van luchtlandings- en parachutisteneenheden dat staat voor doorzettings- en incasseringsvermogen, teamgeest, durf en zelfvertrouwen. De militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn te herkennen aan deze rode baret.

Tentoonstelling
In september opent in het Airborne Museum, in samenwerking met 11 Luchtmobiele Brigade, een tentoonstelling over de rode baret. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van de brigade ťn het 75-jarig bestaan van de rode baret. Generaal Matthijssen: ďDe Luchtmobiele Brigade staat al 25 jaar klaar voor Nederland, op elk moment en voor elke missie. Dat deden we de afgelopen 25 jaar, dat doen we nu en dat zullen we in de toekomst ook doen. Daar zijn we trots op en dat willen we laten zien.Ē In de expositie vertellen militairen op indringende en persoonlijke wijze over bijzondere momenten die zij meemaakten tijdens missies en wat het voor hen betekent om de rode baret te dragen. De identiteit van 75 jaar rode baret wordt in deze tentoonstelling belicht.

BeŽdigingen
Een andere activiteit die voortvloeit uit de samenwerking is dat de beŽdigingen van de militairen van de School Luchtmobiel dit jaar zullen plaatsvinden voor het Airborne Museum, het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingsdivisie in 1944. De felbegeerde rode baret wordt in 2017 op historische grond uitgereikt.

Over het Airborne Museum Hartenstein
In het voormalig Britse hoofdkwartier in 1944, villa Hartenstein, is het Airborne Museum gevestigd. Op deze historische plek ontdekken bezoekers alles over de beroemde Slag om Arnhem. Dit was een historische luchtlanding en veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog die in september 1944 in en rond Arnhem plaatsvond als onderdeel van operatie Market Garden.

Over 11 Luchtmobiele Brigade
De luchtmobiele brigade is de autoriteit als het gaat om air manoeuvre. Air manoeuvre betekent: het bereiken van (militaire) effecten op het land, via tactische militaire inzet vanuit of via de lucht. Het bijzondere kenmerk is de samenwerking van landmachtmilitairen met helikopters en transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Luchtmobiele militairen zijn te allen tijde binnen 7 tot 20 dagen wereldwijd inzetbaar.

Gebruikte bron(nen)